More...,  Travel

Kínai újév, egy kicsit elvarázsolva…

Akárcsak tavaly ilyenkor, idén is a Yu Garden (豫园 Yù Yuán) felé indultam el, hogy megcsodáljam az ünnepi díszeket. A környék szűk utcáiban megbúvó aprócska boltok roskadásig megteltek a piros, szerencsét, jólétet és gazdagságot hozó tárgyakkal, dekorációkkal, és persze a boldogan vásárló helyiekkel. A kínai újév és a Tavasz Fesztivál (春节 Chūnjié) az egyik kedvenc időszakom Kínában, minden évben elvarázsol. Idén még a szokásosnál is jobban, hiszen a kínai zodiákus egyetlen misztikus, mesebeli lényének, a Sárkánynak az éve köszönt be 2024. február 10-én. A csodálatos állat kecsesen hullámzó alakja, hosszú bajsza, szélfútta torzomborz, de barátságos feje engem is megihletett. Napokig dolgoztam a saját papírsárkányomon. Izgatottan szorongattam a kezemben, miközben elhaladtam a piros boltok mellett, és egyre közelebb és közelebb kerültem a Yu Garden mesevilágához.

Fotó: @gabriel.nemeth.photography

A kapun belépve mintha életre kelt volna a sárkányom. Kék tengerek mélyén úsztunk kagylók, ráják és tengeri csillagok között. A színes halak lassan fényesen világító lampionokká váltak a sötétben és átvezettek minket az ősi Hegyek és tengerek könyvének (山海經 Shanhaijing) lényei által lakott meseországon. Fogtam a sárkányomat, és engedtem, hogy egyre távolabb repítsen a valóságtól. A tenger mélyét elhagyva már magasan jártunk, narancsosan és vörösen izzott az égbolt. Nem tudtam eldönteni, hogy a körülöttem lévő világ vált egyre hatalmasabbá, vagy én mentem össze. Úgy éreztem, a hosszú utazás során végtagjaim elgémberedtek, egy kicsit mintha merevvé váltak volna. Sárkányom óvatosan tett le. Hangos nevetést és vidám éneket hallottam a távolból, frissen sült ételek illata keveredett a felrobbanó petárdák puskapor szagával. Lépni szerettem volna, hogy elinduljak a zöld cseréptetős házikó felé, de valami fura volt a mozgásomban. Lenéztem, és megpillantottam a szögletes lábaimat. Mi történt, hova kerültem?

Fotó: @gabriel.nemeth.photography

Mire magamhoz tértem a döbbenettől, már ott álltam az újévi “újraegyesülés” vacsorára (团年饭 tuán niánfàn) összegyűlt kínai család által körbevéve. Azt hiszem, nem csak én változtam át, sárkányom mindenkit varázsországba repített. Pont, mint amikor egy könyvet lapozgatunk. Színes képek követték egymást, miközben haladt előre az újévi történet. 

Fotó: @gabriel.nemeth.photography

A mesekönyv következő oldalán már mind a nagy kerek asztal körül ültünk. A tányérokban ott gőzölgött a “hosszú élet” tésztája (长寿面 cháng shòu miàn), de volt a gazdagságot szimbolizáló jiǎo zi (饺子, töltött batyu, “ravioli”) és niánjiǔ (年酒, szó szerinti fordításban “éves alkohol”) is.

Fotó: @gabriel.nemeth.photography

Mint minden történet, az én utazásom is lassan a végéhez közeledett. Akárcsak a való világban, mesebeli énem a könyv utolsó oldalán lampionok fényénél figyelte boldogan az ünnepi tüzijátékot új barátaival. Lehunytam a szememet és éreztem, ahogy testem egyre könnyebbé válik. Végtagjaim újra mozogtak, miközben éreztem a hideg februári eső vízcseppeit a bőrömön. Mire kinyitottam a szemeimet, újra ott álltam a Yu Gardenben kezemben a papírsárkányommal.

Fotó: @gabriel.nemeth.photography

Fotó: @gabriel.nemeth.photography

Minden kedves Korinna’s World Travel, Art & More… utazási blog olvasónak mesékben, boldogságban és sikerekben gazdag, varázslatos Sárkány évét kívánunk!

龙年快乐! (Lóng nián kuàilè!)

Fotó: @gabriel.nemeth.photography

Milyen egy igazi kínai újévi vacsora és hogyan ünnepelnek a valódi Kínában? Itt elolvashatjátok a többi blogbejegyzést is.

“Szokások és hiedelmek Kínában V. rész – Tradíciók nyomában a modern Kínában, vagyis mi kerül a kínai újévi asztalra?” itt olvasható.

“Amikor a Hegyek és tengerek ősi könyvének lapjai megelevenednek – Lámpás Fesztivál a Yu Gardenben Sanghajban” itt olvasható.

“Piros lampionok, fehér telihold, ragacsos rizsgolyók – 汤圆 Tāng yuán, a Lámpás Fesztivál védjegye” itt olvasható.

Kíváncsiak vagytok az első Kínában töltött kínai újévünkre? (2022.)

“Piros lampionok fényénél köszöntött be a Tigris éve – Kínai újév és Tavasz Fesztivál Hangzhou Bayben” itt olvasható.

“Szokások és hiedelmek Kínában I. rész – Kínai újév, Tavasz Fesztivál és Lámpás Fesztivál” itt olvasható.

“Az első kínai újévem Kínában” című videó a Korinna’s World Youtube csatornáján itt látható. Kövessetek minket ott is!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Tetszik a KORINNA'S WORLD? Iratkozz fel!