Korinna's World

Boldog Karácsonyt! – Bye bye 2023, Hello Kína!

Alig pár napja még nyári ruhában sétáltam a közel 30 fokos melegben levegő után kapkodva a 90 százalékos páratartalomban. Hol hegyre fel, hol hegyről le vittek lábaim a szűk sikátor szerű, árusokkal teli utcákon, miközben nem győztem felfelé nézni a napfényben megcsillanó felhőkarcolókra. Pont olyan érzés volt, mint amikor először jártam New Yorkban. Csak most a világ másik felén, Hong Kongban voltam. Karácsony a nyárban, Makaó Velencéje, Londona, Párizsa és a hongkongi tejes tea a “Monster Building” absztrakt világában csak egy álom lett volna, tűnődtem magamban, miközben már a Bundon sétálva összehúztam magamon a kabátomat a jegesen süvítő szélben. Mint mindig, most is színes fényárban úszott a város a Huangpu folyó mindkét oldalán. Idén, szokatlanul hideg tél köszöntött be Sanghajba. Akárcsak az időjárást, a 2023-as évünket is a szélsőségek és az extrémitás jellemezte, mely a testünket próbára tette, miközben elménket elvarázsolta.

Fotó: @gabriel.nemeth.photography

Érkezésünk óta 2023. volt az első évünk, hogy szabadon utazhattunk. Kína egy hangos “hello-t” kiáltva végre kitárta karjait. A harbini -30 fokban a jégtündérek egy igazi orosz téli mesébe repítettek minket rögtön az év elején. Sanghaj utcáit járva nem csak a régi és az új metropolisz történetével ismerkedtünk meg, de Hudec László és Komor Pál mellett egy másik híres magyarra, az idén 200 éves Petőfi Sándorra is ráleltünk. Hosszú bezárkózás után április végén Tibetet megnyitották a Kínában élő külföldiek előtt, így nem volt kérdés, irány Tibet, irány a Mount Everest alaptábor. (Erről a számunkra nagyon meghatározó utazásról majd 2024-ben olvashattok a blogon.) Két év bezártság után 2023-ban léptük át először Kína határát, hogy megismerjük a valamikori khmer királyok birodalmát és felfedezzük a világ egyik csodáját, Angkort, a kambodzsai dzsungel mélyén megbújva. Yangshuoban egy második otthonra leltem Sanghaj mellett, mivel a nyár nagy részét ott töltöttem. Egy kicsit lelassult körülöttem a világ, gyorsan felvettem a helyiek lassú és kényelmes életstílusát, miközben nyelvet tanultam és kalligráfiát festettem minden nap. Yangshuo hegyeit és folyóit, az ott élő embereket egy életre a szívembe zártam. Sanghajba visszatérve gyorsan beköszöntött az ősz, ami talán az egyik legcsodálatosabb időszak itt. Miközben élveztük a párás nyári forróság utáni jóleső enyhe meleget, már egy új útra készültünk. Ahogy már többször is írtam, “Kínát járva szívem szerint minden egyes történetet úgy kezdenék, hogy egy gyerekkori álom vált valóra amikor… “ És igen, egy újabb gyerekkori álom vált valóra, amikor Dunhuangtól Xiningig felfedeztük a valamikori Selyemutat. A sok kaland és történet után már csak egy rövid utazásra maradt erőnk, így a harmadik Adventet Hong Kongban és Makaón töltöttük. De erről majd 2024-ben mesélek nektek…

Köszönjük, hogy 2023-ban is velünk utaztatok itt a blogon, az Instagramon, a Facebookon és a Youtube csatornánkon is! Járjuk be Kínát együtt 2024-ben is, hiszen még számtalan régi és új történetet rejt ez a csodákkal teli ország.

A Korinna’s World Travel, Art & More… utazási blog kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kíván minden kedves olvasójának!

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Karácsony Sanghajban
Videó: @korinnas_world és @gabriel.nemeth.photography

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Tetszik a KORINNA'S WORLD? Iratkozz fel!