More...,  Travel

Szokások és hiedelmek Kínában I. rész – Kínai újév, Tavasz Fesztivál és Lámpás Fesztivál

Legendák, mítoszok, népmesék… Minden népnek megvannak a saját történeteik, melyek szájról szájra terjednek az idők végezetéig. Kínába érkezve tisztában voltam vele, hogy lehetőségem nyílik egy kultúra megismerésére, ami nagy hangsúlyt fektet saját múltjára, történelmére. Az ősi kínai szokásokkal és hiedelmekkel a mai napig együtt élnek az emberek. Legyen szó a hegyek között megbúvó faluról, egy halászok által lakott tengerparti településről, vagy egy 30 milliós szupermodern gigapoliszról, a kínaiak életében minden egyes cselekedetnek, ételnek, tárgynak, növénynek, vagy színnek jelentése van. Sokat változott a világ a nagy császárok, vagy Mao Ce-tung óta, de a mítoszok fontos szerepet töltenek be a modern Kína mindennapjaiban. Az egyik legszebb példa a múlt, a jelen és egy kicsit a jövő összefésülésére a kínai újévi és Tavasz Fesztivál ünnepségsorozat, amit minden év elején milliók ünnepelnek a világon Ausztráliától Los Angelesig. 

A “Piros lampionok fényénél köszöntött be a Tigris éve – Kínai újév és Tavasz Fesztivál Hangzhou Bayben” című írásomban már meséltem a mi első Kínában töltött újévünkről, de nézzük meg egy kicsit közelebbről, hogy milyen szokások és hiedelmek kísérik végig évről évre a 16 napig tartó ünnepséget.

2022. január 31. Szilveszter (除夕/ chúxì)

A holdciklus határozza meg, hogy a kínai szilveszter a holdhónap december 29. vagy 30. napjára esik. Idén, 2022-ben, január 31-én ünnepeltük az itteni “szilvesztert”, amikor mindenki hazatér a családjához, lakjon bárhol is Kínában. Ezen az estén kerül sor az év legfontosabb vacsorájára, az újraegyesülés vacsorára. A családok közösen élvezik a finomabbnál finomabb ételeket, miközben az év legnézettebb showját sugározza a kínai tévé. Vacsora után a gyerekek kis piros borítékot kapnak pénzzel, a szülők pedig, hasonlóan az európai szilveszterhez, megvárják az éjfélt és az új évet.

A kis piros boríték ( 红包 / hóng bāo) jellegzetes újévi ajándék, ami hosszú múltra tekint vissza. Többféle megnevezése is van, mint például “yā suì qián” (压岁钱), azaz “pénz az év rögzítésére”, de hívják “szerencsepénznek” és “újévi pénznek” is. Az idősebbek a gyerekeknek a pénz átadásával szerencsét és áldást adnak egész évre, míg a fiatalabbak a hála kimutatásaként és a hosszú élet áldásaként ajándékoznak piros borítékot az idősebb generációnak. Több legenda is fennmaradt, az egyik szerint azon az éjszakán, amikor a szörny Nián (年) jött, hogy felfalja az embereket, a szülők pénzt adtak a gyerekeknek, hogy megvesztegessék Niánt és a többi gonosz szellemet. Manapság már nem csak a családtagok ajándékoznak hóng bāo-t egymásnak, kollégák és barátok is megtehetik ezt a gesztust. A digitalizált Kínában egy gombnyomással, kicsit személytelenül, is küldhetünk a telefonon lévő Wechat app-el pénzes “piros borítékot”.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

2022. február 1. Tavasz Fesztivál (春节 / chūn jié)

Az új holdév első napján tüzijátékkal, és petárdákkal köszöntik egymást, és mondanak áldást a szomszédok. Az ókori kínaiak ezen a napon feljegyezték az időjárást, és megfigyelték a Holdat és a csillagokat, hogy megjósolják a következő év szerencséjét. Ma semmi képpen se takarítsunk vagy sepregessünk, nehogy kiseperjük a szerencsét a házból!

2022. Februar 2. Sógor nap (迎婿日 / yíng xù rì)

Ezen a napon a házas asszonyok elviszik férjüket és gyerekeiket a szülői házba. Ajándékként kekszet, cukorkát, apró édességeket visznek, amit az édesanya szétoszt a szomszédok között. Ez az egyszerű ajándék szimbolizálja a lány vágyát és hűségét szülővárosa iránt. A közös ebéd után, még a vacsora előtt visszatérnek a férj házába.

Nem csak a kis cukorkák, kekszek kedveltek újévkor, hanem a guān dōng táng cukorka (关东糖) is, ami Kína hagyományos cukrából, malátából készül. A legenda szerint mielőtt megkezdődne a dà nián (大年, nagy év), a holdév 12. hónapjának a 23. napján van a Tűzhely istenének a napja. A cukor megédesíti az isten száját, hogy csak szépet és jót mondjon a családról, amikor jelentést tesz a Jáde császárnak. Szilveszterkor tér vissza az emberekhez, hogy áldást adjon, vagy bűntetést szabjon ki. A niē táng rén (捏糖人, “préselt cukorka ember”) több mint 600 éves múltra tekint vissza. Ilyenkor, a kínai újévkor a maláta emberkék átalakulnak az adott év állatfigurájává, illetve egyéb szerencsét hozó szimbólumokká.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
A bīng táng hú lú (冰糖葫芦) az egyik kedvenc téli édességem, amit ma már nem csak télen és a kínai újévkor lehet enni, hanem egész évben kapható az utcai árusoknál. Az almára emlékeztető apró piros savanyú galagonyát olvasztott malátábá mártják, ettől aranyszínben csillogó csodálatos édes-savanyú finomsággá válik.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
A legenda szerint a Song-dinasztia egyik császárának kedvenc ágyasa megbetegedett. A palota orvosai nem tudták meggyógyítani, így a császár a birodalom minden pontjáról magához hívatta az orvosokat. Az egyik cukrot és vörös gyümölcsöt írt fel “orvosságként”. A kedvenc ágyas fél hónapon keresztül minden étkezés előtt tíz darabot evett a cukros galagonyából, amitől csodálatos módon felépült.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

2022.február 3. A patkány napja (鼠日 / shǔ rì)

A népmesék szerint ezen a napon házasodnak a patkányok. Az emberek, hogy megosszák a betakarításukat a patkányokkal, ilyenkor gabonát és kekszet tesznek a sarkokba. Korán lefekszenek aludni, hogy ne zavarják meg az “esküvőt”. Így biztosak lehetnek benne, hogy a patkányok sem fogják őket zavarni év közben.

2022. február 4. A juhok napja (羊日 / yáng rì)

A kínai mitológiában a világot Nǚwā (女娲) teremtette. A juhokat a 4. napon alkotta meg, így az új holdév 4. napja a “juhok napja”. Ma a gazdagság istenéhez imádkoznak az emberek, húst, gyümölcsöt és bort ajánlanak fel. Napestig esznek és isznak, miközben nyitott ablakokkal várják az éjfélkor érkező istent. Az “öt isten” fogadásához három asztalnyi ételt készítenek el. Az első asztalon kumquat gyümölcsöt és cukornádat találunk az édes életért, a másodikon sütemények, míg a harmadikon sertés, csirke, hal és leves van. De nehogy eszünkbe jusson ezen a napon juhot vágni! Ha szép az idő, biztosak lehetünk, hogy juhaink egészségesek lesznek, és bőséges termésben lesz részünk.

2022. február 5. “Break Five” (破五 / pò wǔ)

Miután imádkoztunk a gazdagság istenéhez, itt az ideje, hogy kinyissanak a boltok és a piacok. Mi legalább hetente egyszer eszünk dumplingot, de a holdújév ötödik napjától számítva 5 napig folyamatosan dumplingot (饺子 / jiǎo zi) kell enni, ha szeretnénk az új évben gazdagabbak lenni, mint az előzőben. Hogy miért pont ez a legyező formájú töltött tészta hozza el a gazdagságot? A régi időkben a földeken dolgozó szegény családoknak nem volt pénzük a raviolira emlékeztető ételre. Csak egyszer egy évben, a kínai újévkor ehettek ilyet, így a dumpling volt az a különlegesség, ami számukra a jólétet jelentette. Kína utcáin sétálva manapság minden második kifőzdében ehetünk jiǎo zi-t, de a hagyomány az hagyomány, így nincs kínai újév nélküle.

Egyesek szerint a jiǎo zi (饺子) arany és ezüst öntvényekre hasonlít, mások szerint fülre. A legenda szerint Nǚwā sárga agyagból alkotta meg az embert. Hamar rájött, hogy télen megfagynak a fülek és megrepedeznek, így azokat a helyükre varrta, a cérnát pedig a száj irányába vezette el. Nǚwā iránti hálájuk jeléül később az emberek fül alakúra formázták a tésztát, és cérna helyett mindenféle zöldségekkel, hússal töltötték meg.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

2022. február 6. A ló napja (马日/ mǎ rì)

A világot teremtő Nǚwā a 6. napon alkotta meg a lovat, így a holdújév 6. napja a “ló napja”. Ezen a napon mindenki visszatérhet a munkába. A hagyomány szerint ilyenkor szokás elküldeni a szegénység szellemét, aki állítólag egy híg zabkását szerető, törékeny kinézetű férfi rongyos ruhában. Ha nem szeretnénk szégyenben maradni, akkor ma mindenképpen takarítsuk ki fürdőszobánkat, mert lehet, hogy meglátogat minket a “fürdőszobák” istene (厕所神 / cè suǒ shén), és leellenőrzi a higiéniai körülményeket nálunk.

2022. február 7. Az ember napja (人日/ rén rì)

A 7. napon Nǚwā megteremtette az embert, így a holdújév 7. napja a Han dinasztia óta az “ember napja”. Készítsünk kelkáposztából, póréhagymából, mustárlevélből, zellerből, tavaszi- és vastaglevelű zöldségekből “hét drágakő zabkását” (七宝羹 / qī bǎo gēng). Ha ma szép időnk van, biztonságos és egészséges évre számíthatunk.

2022. február 8. A köles napja (谷日节/ gǔ rì jié)

A legendák szerint ma van a köles gabona születésnapja, így a holdújév 8. napja a “köles nap”. Mivel a mezőgazdaság volt az ókori kínai társadalom alapja, így az emberek nagyra értékelték a gabonát. Ezen a napon visszaengedték a háziállatokat, mint például a halakat és a madarakat a vadonba, hogy tiszteletet mutassanak a természetnek. A mai modern Kínában előfordul, hogy a családok meglátogatják a vidéki mezőgazdaságokat, hogy a gyerekek megértsék a gazdák kemény munkáját, és környezettudatosabbá váljanak. A hiedelem szerint a mai jó idő gyümölcsöző termést hoz, míg a szürke égbolt a veszteség jele. Aki ma nyitja meg üzletét, az nagyszerű üzleti évre számíthat.

2022. február 9. 天公生/ tiān gōng shēng

Ma van a legmagasabb isten, a Jáde császár születésnapja, aki a taoizmusban a világegyetem fejedelme. Egyes régiókban a nők illatos gyertyákat visznek a természetes forrásokhoz, a kikötőkbe, illetve nyílt terekre, és az istenekhez imádkoznak. Ma a legfőbb tevékenység a Jáde császár ceremónia, ami előtt mindenkinek böjtölnie kell és meg kell fürödnie.

Fotó: @gabriel.nemeth.photography

2022. február 10. Kő Fesztivál (石头节/ shí tou jié)

Mivel a kínai “tizes” szó, “shí”, kiejtése megeggyezik a sziklával, így a holdújév 10. napja a szikla születésnapja. Ma ünneplik a “Kő Fesztivált”. Egyes régiókban előző este ráfagyasztanak egy kőre egy agyagedényt, amit másnap tíz fiatal visz körbe. Ha a kő nem esik le, akkor az a jó termés jele. Ebédre sült kenyeret (馍饼 / mó bǐng) esznek. Úgy tartják, az étkezés után megnyílik a gazdagsághoz vezető út, és zökkenőmentes marad egész évben.

2022. február 11. A vő napja (子婿日/ zǐ xù rì)

A holdújév 11. napja a “vő napja”. Ilyenkor az apák vacsorára hívják lányaikat és vejeiket, hogy együtt élvezzék a bőséges ünnepi ételeket.

2022. február 16-18. Előkészületek a Lámpás Fesztiválra (元宵节 / Yuán xiāo jié)

Elérkezett az idő, hogy megkezdjük az előkészületeket a kínai újév legnagyobb ünnepére, a Lámpás Fesztiválra, ami egyben a kéthetes ünnepségsorozat záró akkordja is. Ilyenkor az emberek piros lampionokat és mindenféle színes lámpásokat, világító díszeket vásárolnak, illetve készítenek. A kínai mondás szerint, 11-én lármázz, 12-én építs lámpást, 13-án gyújtsd meg a lámpást, 14-én égjen a fény, 15-én jön a telihold, 16-án oltsd el a fényt. Azt hiszem, ebből jól látszik a következő napokhoz tartozó tevékenységek sora.

Történt egyszer, hogy egy vadász megölt egy mennyei hattyút aki meglátogatta az emberek világát. Ettől olyan égtelen haragra gerjedt a Jáde császár, hogy fel akarta gyújtani a földet. Meghallván ezt a többi isten elszörnyedt, és titokban figyelmeztették az embereket. Azon az éjjelen petárdákat gyújtottak az emberek és minden házban vörös lámpásokat lógattak fel. Fentről az égből nézve úgy tűnt lángokban áll az egész emberi világ. Így csapták be a Jáde császárt és így menekült meg az emberiség.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

2022. február 15. Lámpás Fesztivál (元宵节 / Yuán xiāo jié)

Ma a kínai újév 15. napján elérkeztünk az ünnepségsorozat legjelentősebb napjához, ma ünnepeljük a Lámpás Fesztivált. A Tavasz Fesztivál egyik legfontosabb tevékenysége a lampion készítés, így ha eddig nem tettük meg, itt az ideje, mielőtt véget érne az idei ünnepség. Ha elkészültünk, játszhatunk akár cāi dēng mí-t (猜灯谜) is, ami egy játék, ahol a lampionokra rejtvényeket írnak. De ha inkább csak lazítanánk, akkor csodáljuk meg a fellógatott lampionok mögül kibukkanó teliholdat, miközben édes tāng yuán-t (汤圆), az újraegyesülést szimbolizáló ragacsos rizsgolyót kóstolunk.

Legyen a Tigris éve mindenki számára szép és sikeres!

Kína déli részén tāng yuán (汤圆, “levesgolyók”) néven ismertek a forró vízben felszolgált ragacsos rizsgolyók. Mivel Ningboból származik ez az édesség, így Ningbo rizsgolyónak (宁波汤圆 / níng bō tang yuán) is szokás nevezni. Lebtöbbször édes vörösbabpasztával, fekete szezámmagpasztával, tört jujubeval, földimogyorópasztával és olvasztott cukorral vannak töltve. Észak-Kínában yuán xiāo (元宵) néven ismertek.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

A kínai újév dátuma a holdciklusnak megfelelően évről évre változik, általában január 21. és február 22. közé esik. A fenti blogbejegyzésben a 2022-es, a Tigris évére vonatkozó dátumok jelennek meg. 2023-ban január 22-én fog beköszönteni a Nyúl éve.

“Piros lampionok fényénél köszöntött be a Tigris éve – Kínai újév és Tavasz Fesztivál Hangzhou Baybenitt olvasható.

A blogbejegyzéshez tartozó “Az első kínai újévem Kínában” című videó a Korinna’s World Youtube csatornáján itt látható. Kövessetek minket ott is!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Tetszik a KORINNA'S WORLD? Iratkozz fel!