Travel

Ebből a városból sosem elég! – New York II. rész

Még mindig jegesen süvített a hurrikán utáni szél New York égbenyúló felhőkarcolói között, habos, fehér, alacsonyan szálló felhőket hozva magával, melyek védelmezőn ölelték körbe az épületeket, elrejtve a kíváncsi turista szemek elöl. Fura érzés volt, a 15. emelet után megszűntek az üveg paloták. Mondhatni európai méretűre zsugorodtak össze. Pedig ott voltak ők, Manhattan oly híres óriásai. Már azt hittük sosem fog megjavulni az időjárás és egész new yorki tartózkodásunk alatt be leszünk zárva az amúgy igen kényelmes Manhattan Club Hotelbe, amikor is úgy döntöttünk, lesz ami lesz alapon, itt az ideje hogy útra keljünk a városba. Legyen januári kemény fagy és hó, júliusi fülledt forróság, vagy áprilisi hurrikán, New York az New York, amit egyszerűen látni kell.

Trikó, pulóver, mellény, sál és és és… Mindent magamra vettem amit csak találtam a bőröndömben, csoda hogy a slankra szabott szövetkabátom feljött még rám. Nyakamat behúzva indultunk el a szemerkélő esőben és a hideg szélben. Nem igazán éreztem komfortosan magamat, fáztam. De aztán hirtelen rámcsillant a szerencse csillaga egy utcai árus képében a Columbus Circle sarkán. Rövid üzleti megbeszélés után boldogan húztam fejemre a rózsaszín kötött pom pomos sapkám, és kezemre fekete puha kesztyűm. Most már tényleg indulhatott a városnézés.

Boldogan húztam a fejemre új sapkámat, végre indulhat a városnézés!
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

Pénz, siker, hatalom – Boulevard of Golden Credit Cards

A Manhattan Club Hoteltől elég az 55th Street-en két háztömbnyit kelet felé sétálni a Fifth Avenue-ig és máris beleütközünk egy arany színű felhőkarcolóba, előtte réginek tűnő órával, amit kordon vesz körbe és felfegyverzett rendőrök őriznek. Első két new yorki látogatásunk során itt még akadály nélkül lehetett végig sétálni, illetve bemenni az épületbe. De vajon mi történt azóta? Miért kell ennyire őrizni ezt a toronyházat? Sok év telt el, sokminden változott a világban. Az USA egy üzletembert ültetett a legjelentősebb székébe, akinek már mindene megvolt az életében, csak még amerikai elnök nem volt. Hát eljött ez az idő is, megkapta amire vágyott és New Yorkból Washingtonba költözött. Arany tornyát fehér házra cserélte.

New Yorkot Washingtonért? Trump Tower a Fifth Avenue-n.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
New York, Fifth Avenue, Trump Tower és Mihalik Enikő.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

Kordon ide, rendőr oda, szerencsére nem kellett lemondanunk egy régi jól bevált szokásunkról. Rövid táska ellenőrzés után már bent is voltunk a Trump Tower előcsarnokában, és felfelé tartottunk a csillogó aranysárga falak között lassan kúszó mozgólépcsőn. Kívülről talán nem is gondolná a turista, de itt bent is rejtőzik az első emeleten egy Starbucks kávézó, ahová bárki bemehet és leülhet. Miközben ízlelgetjük a jeges teánkat és a tojásos bagelünket, eljátszhatunk a gondolattal, milyen is lehet az élet pár emelettel a fejünk fölött, itt a Trump Tower-ben, ahol Donald és Melania privát apartmanja van. Ha a képzelődés nem lenne elég és szeretnénk valami kézzel foghatót magunkkal vinni szuvenírként, az alagsorban választhatunk a luxus Trump shop és a hétköznapi Trump ajándékbolt közül. És hogy a kép teljes legyen, Ivanca üzlete sem hiányozhat a sorból.

Nem csak kívülről, belülről is aranyan csillog a Trump Tower. Nyugodtan bemehetünk és szétnézhetünk.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Nincs new yorki látogatás a Trump Tower-ben elfogyasztott jeges tea nélkül.
Fotó: @korinnas_world

Félre téve a viccet, mi szeretünk betérni minden alkalommal egy kávéra a Trump Tower-be.

Na de induljunk tovább, hiszen a Fifth Avenue rengeteg meglepetést tartogat a számunkra. Nem meglepő, hogy a 42nd Street-től a Central Parkig érő szakaszt “Boulevard of Golden Credit Cards”-nak is hívják. Olyan márkák kirakatai előtt sétálhatunk el, mint a híres divatház a Bergdorf Goodmann, a Cartier vagy a Tiffany, melynek épületét mindenki jól ismeri Truman Capote “Álom luxuskivitelben” (Breakfast at Tiffany’s) című kisregényéből készült filmből. Talán mi is Audrey Hepburné válhatunk pár percre, mielőtt folytatnák az utunkat a Rockefeller Center irányába.

“Boulevard of Golden Credit Cards” – Saks, a híres luxus áruház a Fifth Avenue-n.
Fotó: @korinnas_world

Nehéz leírni a Rockefeller Centert, hiszen egy város a városban, Manhattan szerves része. John D. Rockefeller Jr., minden idők talán leggazdagabb emberének a víziója a modern városról valósult meg itt. A komplexum több felhőkarcolóból áll, amikben irodák, üzletek, tévéstúdiók, színház, éttermek és kiállítótermek találhatóak. Az amerikai filmekből számunkra talán a legismertebb kép a “30 Rock” névre keresztelt épület az előtte lévő korcsolyapályával, és az arany Prometheus szoborral, valamint a nemzetek szélben lobogó színes zászlóival. Itt áll Atlas is, aki oly hosszú évek óta cipeli vállán a világot, miközben fölé magasodik a XIX. század egyik gigantikus alkotása, az új gótikus stílusban épült St. Patrick’s Cathedral. Milyen érdekes az építészeti stílusok keveredése, amint a beaux art ornamentikája találkozik a letisztult modernizmussal, miközben megjelenik egy újjá született gótika.

Rockefeller Center és a “30 Rock”, melynek tetején kilátó várja a turistákat.
(www.topoftherocknyc.com)
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Ha van kedvünk, befizethetünk egy NBC stúdió túrára, de ha akarunk csak ücsöröghetünk és nézelődhetünk is.
(www.rockefellercenter.com)
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Stílusok keveredése a Fifth Avenue-n, a St. Patrick’s Cathedral neogótikus épülete és a Rockefeller Center körüli üveg felhőkarcolók.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

Pár lépésre a “30 Rock” mögött találjuk meg az art déco egyik szép new yorki példáját, a Radio City Music Hall-t. Valaha innen közvetítette élőben a rádió a Big Band koncerteket, miközben a közönség őrülten ropta a ritmusra. Később mozi lett belőle, ma pedig egy 6200 férőhelyes színház működik a falai között.

Csak pár perc sétára a “30 Rock” mögött megtaláljuk a Radio City Hall art deco épületét. Jellegzetes felirat, ami sokat elárul a kor stílusáról.
Fotó: @korinnas_world

A Rockefeller Center felhőkarcolói nem csak kívülről különlegesek, belterei olyan művészek alkotásait rejtik, mint például az imádott mexikói festőnőm, Frida Kahlo férje, Diego Rivera. Ha már modern művészetről beszélünk, akkor azt hiszem kihagyhatatlan egyik kedvenc múzeumom, a MOMA (Museum of Modern Art), mely innen csak pár perc séta. (Részletesebben a TOP 15-ben.)

A MOMA környékén sétálva az utcákon is modern művészetbe botlunk.
Fotó: @korinnas_world

A Saks áruház elegáns, amerikai lobogókkal díszített épületének tövében tovább haladva a Fifth Avenue-n elérkezünk egy igen érdekes utcáig, a 47th Street-ig. Az úgy nevezett Diamond Row egy kicsit misztikus, ugyanakkor egy kicsit félelmetes a számomra. Aki nem tudja hol jár, talán észre sem veszi, hogy a haszid zsidók által vezetett amerikai gyémántkereskedelem 80% e falak mögött történik. Egy rövid és jelentéktelen keresztutcáról beszélünk a Fifth és a Sixth Avenue között, amit fura hangulat leng be. Kifelé nem túl nagy, nem túl feltűnő az üzletek kirakata, csak a bennfentesek tudják hogy mit keressenek. Bent viszont elképzelhetetlenül nagyban folyik a játszma. A “Csiszolatlan gyémánt” című filmet nézve kísértetiesen ott éreztem magam, szó szerint a hideg rázott ki. Kívülről, ott állva a gyémántkereskedők és vevőik között az utcán is pont olyan érzés fogott el, mint az Adam Sandler által alakított figurát nézve.

Diamond Row és a vásárlóközönsége. Aki szeretné egy kicsit jobban megismerni ezt a zárt világot, annak ajánlom a “Csiszolatlan gyémánt” című filmet. Fura hangulatú egy utca.
Fotó: @korinnas_world

Történelmi felhőkarcolók és történelmi figurák – Séta a Flatiron District-ben

A 42nd Street-től tovább dél felé elérjük a Flatiron District-et, mely kerület híresebbnél híresebb felhőkarcolókat és épületeket sorakoztat fel. Habár a világ legnagyobb pályaudvara, érzetre mégis kicsit megbújik az égbe nyúló épületek között a Grand Central Terminal beaux arts stílusú csarnoka, mely reneszánsz és barokk elemeket is tartalmaz. Egy igazi építészeti remekmű, aminek beltere türkizzöldre festett csillagos mennyezetével szintén ismerős lehet a mozirajongóknak. Innen már látszik annak a különleges art déco felhőkarcolónak a csúcsa, mely gyémántként ragyogja be naplementekor a várost. Szerintem az egyik legszebb Skyline New Yorkban a Chrysler Building. Már gyerekként a művészettörténet órán elvarázsolt modernitása és különlegessége. Emlékszem, amikor először pillantottam meg 2001-ben élőben. Csak álltam ott, néztem a magasba és nem tudtam betelni a látvánnyal. Boldog voltam, hogy amit addig csak könyvekből ismertem, egyszerre ott ragyogott előttem a napfényben. Az épületbe belépve vörös marokkói márvány, fehér ónix, fa intarzia és Tutanhamon sírja inspirálta liftajtók fogadnak minket. Akit érdekel az építészet, ne hagyja ki ezt a csodát.

A Grand Central Terminal gyönyörű épülete egy kicsit elvész az új felhőkarcolók között.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
A Chrysler Building szépségével nem tudok betelni, számomra New York egyik legcsodálatosabb felhőkarcolója.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Vízköpők az art deco jegyében a Chrysler Building homlokzatán.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

Legutóbbi new yorki utazásunk előtt pár nappal olvastam egy cikket, ami teljesen lázba hozott. Onnantól kezdve csak az izgatott, hogy találkozhassak velük. Idős korukra való tekintettel hosszan tartó wellness kúrán vettek részt, hogy újra élőben fogadhassák barátaikat, kicsiket és nagyokat. Egy órán keresztül rohangáltam izgatottan fel és le a New York Publick Library lépcsőin, egyik gyönyörű olvasóteremből a másikba. Díszes falak, hosszan elnyúló asztalok, fényes csillárok. De hol vannak ők? Így nem mehetek haza, gondoltam.

Végül megleltem őket. A hatalmas épület alagsorában, az ifjúsági könyvek között ültek és figyelték a gyerekeket. Bundájuk már megkopott egy kicsit, de szemeik még ragyogtak. Az eredeti 1920-ban született Micimackó és barátai, Füles, Malacka, Tigris és Kanga visszakerültek oda, ahova mindig is tartoztak, a kedvenc társaságukba, a gyerekek közé.

A várva várt nagy találkozás, Micimackó, Füles, Tigris, Kanga, Malacka és én. Ők az eredeti plüssfigurák, akiket az 1920-as években ajándékozott Milne fiának, Christopher Robin Milnének.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

A New York Public Library hatalmas épülete mögött bújik meg a városiak egyik kedvenc helye, a Bryant Park. Szívesen ülnek ki ide ebédjükkel pihenni, meginni egy kávét, elolvasni az újságot. Vicces visszagondolni, amikor első alkalommal jártam ott. Anyukámmal mi is szerettünk volna pihenni egy kicsit a szép parkban, amikor hirtelen egy mosolygós lány ugrott oda hozzánk, kezében mikrofonnal, őt követve pedig egy fiatal fiú kamerával. “A VH1 zenei tévének készítünk interjút, beszélgethetnénk egy kicsit?” Hiába magyaráztam neki, hogy mi külföldiek vagyunk, ettől az információtól csak még jobban lázba jött. Végül megadtuk magunkat és elkészült a riport. Ennyi év után is mindig eszembe jut a jelenet és elnevetem magam, ha a Bryant Park környékén járok.

A New York Public Library impozáns bejáratát oroszlánok őrzik.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

Ha már egészen eddig elsétáltunk a Central Park déli sarkától, akkor már igazán nincs messze New York két másik ikonikus épülete. Ha még nem említettem volna, mindig is imádtam művészettörténetből az amerikai felhőkarcolók történetét. Az emberi fantáziának és akaratnak köszönhetően egyik pillanatról változott meg az addig megszokott építkezés. A kőből és téglából épített viszonylag alacsony házakat hirtelen olyan csodák váltották fel, mint például az 1931-ben átadott art déco stílusú Empire State Building. A megrendelő, John Jacob Raskob pénzügyi szakember volt a Wall Street-ről, aki a legenda szerint megkérdezte Bill Lambert építésztől, milyen magasra tudja építeni, hogy ne dőljön össze. Hát, olyan magasra sikerült, hogy több mint 40 évig a világ legmagasabb felhőkarcolója volt.

Már útközben megpillanthatjuk az Empire State Building-et.
Fotó: @korinnas_world
Több mint 40 évig volt a világ legmagasabb felhőkarcolója. A folyó felől még ma is jelentősen és büszkén nyúlik az ég felé.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Galamb barátunk minden nap ebben a kilátásban gyönyörködhet.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
360 fokos panoráma nyílik az Empire State Building tetején lévő kilátóból. Sokat kell sorban állni, de megéri.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

Sétáljunk még egy kicsit délebbre a 23rd Street-ig, ahol szó szerint szembe találjuk magunkat minden felhőkarcolók ősével, az első acélváz szerkezetű épülettel, melynek oly különleges formája van. Igen, pontosan, a vasalóra emlékeztető Flatiron Building-nél járunk. Az 1902-ben elkészült épület egy nagyon keskeny telekre épült. Az addig megszokott építési technikával olyan vastagok lettek volna a falak ilyen magasságnál, hogy az alsó szintek használhatatlanok lettek volna. A modern acélváznak köszönhetően született meg ez a különleges beaux art stílusú épület, melyet New York első felhőkarcolójának tartanak.

Flatiron Building a magasból. Az Empire State Building tetejéről nagyon szépen látszik különleges formája. Képzeljük el, milyen modern lehetett egy ilyen épület 1902-ben.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Igazi new yorki utcakép. Tűzoltóautó, amerikai zászlók és az egyik első felhőkarcoló, a Vasalóház.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Milyen lehet egy ilyen izgalmas épületben lakni? Flatiron Building
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

Divat és fény, reklám és csillogás – 7th Avenue, Times Square, Broadway

Mire elértük a Vasalóházat teljesen átfagytunk a csontig ható szélben, így elindultunk visszafelé északnak a 7th Avenue-n. Öltözéktervező végzettségemnek köszönhetően teljesen lázba hozott, amikor úton a Madison Square Garden felé megpillantottam a Fashion Institute of Technology épületét. Nem a szépsége volt érdekes a számomra, hanem az érzés és a tudat, hogy ott is olyan diákok ismerkednek a divat világával, mint amilyen én voltam valaha. Az intézmény nem csak design képzéséről ismert, hanem nagy divattörténeti gyűjteményéről is, melyet az időszakos kiállítások és a diákok munkái mellett mutatnak be saját múzeumukban, a Museum at FIT-ben.

Innen pár perc sétára feltűnik előttünk a világ egyik legismertebb sportcsarnoka a Madison Square Garden és a közvetlenül mellette lévő Pennsylvania Station. Elsőre nem nyújt túl szép látványt, elég zsúfolt és kaotikus. De mit várjunk el egy hatalmas állomástól New York közepén, ami mellett egy aréna van?

A zsúfolt Madison Square Garden és Pennsylvania Station sokkal hangulatosabb este a színes reklámok fényében. Háttérben az Empire State Building magasodik.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

Mielőtt tovább sietnénk a Times Square-re, térjünk be egy pillanatra a sarkon található kedvelt áruházba, a Macy’s-be. Itt minden kapható, mi szem szájnak ingere. Nézzünk szét az élelmiszerek között, szagoljuk meg a legújabb parfümöket, vagy próbáljunk fel valami trendi outfitet. Igazi nagyáruházi feeling, ahol mindenki talál kedvére valót. Itt elárulok egy apró titkot azoknak, akik szeretik a szép és különleges estélyi ruhákat. Az alagsorban életem eddigi legnagyobb alkalmi ruhaosztályát találtam meg. Élveztem, hogy nincsenek elzárva a különlegességek és bármit fel lehet próbálni. Sorban vittem be a szebbnél szebb darabokat az öltözőkabinba, élveztem a próbálgatást. Arról nem beszélve, hogy bent jó meleg volt, gondoltam szórakozom egy kicsit, amíg kiolvadok. Tipp, érdemes odafigyelni a márkákra, ugyanis ha amerikai cégtől vásárolunk, jóval olcsóbban jutunk hozzá egy-egy szépséghez. A “csak nézelődöm, míg átmelegszem” akciónak köszönhetően persze két ruhaköltemény egészen Európáig jött velem. Azóta is öröm hordani őket, minden alkalommal eszembe jut a Macy’s.

Macy’s, a világ legnagyobb áruháza, az amerikaiak kedvence, és az egyik legöregebb fa mozgólépcső otthona.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

A 42nd Street magasságában érjük el New York egyik talán legismertebb turista mágnesét, a Times Square-t. Ki ne látta volna a tévében amint minden év december 31. éjfélkor leeresztik a nagy almát, a Big Apple-t? Nem csak ilyenkor tömött a tér emberekkel, hanem mindig. Legyen nappal, vagy éjjel, villognak a színes óriás reklámok, önjelölt utcai performerek szórakoztatják a kíváncsi közönséget, turisták hada fotózkodik minden irányból, miközben csábító üzletek hívogatnak minket. A Times Square minden érzékünkre nagyon erősen hat, gyorsan el lehet felejteni időt és valóságot. Érdemes megállni a tér közepén, már ha sikerül megszereznünk egy zsebkendőnyi területet, és magunkba szívni ezt a különleges érzést.

New York pulzáló szíve a Times Square, ami sosem alszik.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Legyen nappal vagy éjjel, a Times Square megér egy fotót.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Legutóbb szerencsénk volt, talán a hurrikán miatti hideg időjárásnak köszönhető, de alig volt turista a Times Square-n. Pár nappal később már megmozdulni nem tudtunk ugyanitt.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

A fényreklámoknak még nincs vége itt, egészen a Central Parkig “ékesítik” a híres Broadway-t. Színház, musical, zene, tánc, kabaré. Mindenből csakis a legjobb. Ha nyitott szemmel járunk az előadások plakátjai között, biztosan felfedezünk egy-egy számunkra is ismert hollywoodi színészt. Szinte elképzelhetetlen, hogy aki Európából nézve oly távolinak és elérhetetlennek tűnik, az ott játszik egy “hétköznapi” színházban a Broadway-n. Mi felfedeztünk már pár ilyen színészt.

Séta a Broadway-n.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

Mivel nagyon nagy szerepet töltenek be a táncos előadások, így talán nem csoda, hogy az egyik legismertebb táncos márka, a Capezio is pont itt nyitotta meg üzletét. Jó pár éve már annak, hogy egy séta alkalmával véletlenül felfedeztem a boltot. Már említettem, hogy New Yorkban minden turista felfelé néz városnézés közben. Én is így jártam keltem a Broadwayn a fényreklámokat figyelve, amikor megláttam az egyik felhőkarcoló második emeletén a Capezio feliratot, ami táncosként egyből lázba hozott. Eltartott egy ideig mire megtaláltuk a bejáratot az épületbe, de megérte, mert az üzlet maga a táncos mennyország. Igazi bennfentesnek érezhetjük magunkat, ahol csak a Broadway fiatal művészei vásárolnak. Ha New Yorkban járunk, számomra kihagyhatatlan program.

Útban a Times Square felé fedeztem fel az egyik felhőkarcoló emeletén a Capezio Broadway-n lévő üzletét. Azóta minden alkalommal visszatérek.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

Fiatalos, modern, cool és trendi! Ez mind Chelsea és a High Line Park

Művészként New York egyik legizgalmasabb negyede az újjá született Chelsea. Ezzel nem csak én vagyok így, a helyiek és a turisták is szívesen sétálnak itt, a valamikori ipar- és kikötőnegyedben. A régi gyárak, raktárak és mészárszékek helyén ma több mint 400 művészeti galériát, trendi butikokat, stylish kávézókat és éttermeket, színházakat, klubbokat találunk. A new yorki művészélet pezsgő színterévé vált Chelsea.

Chelsea, a valamikori kikötő negyed ma egy fiatalos, felkapott része New Yorknak.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
A modern galériáknak és a Whitney Museumnak köszönhetően trendi művésznegyeddé vált.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

Egyik fő látványossága a High Line Park, mely valóban nagyon különleges, modern és környezettudatos. 1934 és 1980 között még tehervonatok közlekedtek itt áruval megpakolva a gyárak között, egy 9 méterrel az utcaszint fölött épült sínen. A kerület lassú átalakulásával elmaradt a vonat forgalom és a magasvasutat lebontásra ítélték. Szerencsére megmenekült és átalakult valami nagyon újszerűvé, ami hol máshol passzolhatna jobban, mint New York dinamikus art negyedébe. Híres építészek és tájrendezők dolgoztak a projekten, amiből megszületett ez a különlegesség, a High Line Park.

De mit takar pontosan a High Line Park? Mitől olyan különleges?
Fotó: @korinnas_world
Ahol régen vonatok szállították az árut, ott ma szabadon sétálhatunk. Ez a High Line Park!
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Egyik irányba a várost, másik irányba a Hudson folyót és New Jersy-t látjuk.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Építészek és tájtervezők dolgoztak együtt, hogy egy szerethető és környezettudatos modern hellyé váljon a régi sín.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

De mit takar pontosan a High Line Park? Lámpák és kereszteződések nélkül sétálhatunk végig a Hell’s Kitchentől déli irányba Chelsie-n és a Meatpacking District-en keresztül az utca fölött lebegve, a harmadik emelet magasságában a valamikori sínek mentén. Fák és vadvirágok, design padok, modern képzőművészeti alkotások, néhol pedig a régi sínek kísérik utunkat, miközben megcsodálhatjuk a várost egy másik szemszögből, vagy a Hudson folyót és a szemközti New Jerseyt. Olyan sztár építészek munkái mellett haladunk el, mint Frank Gehry, Zaha Hadid és Renzo Piano, aki a High Line Park déli végében álló Whitney Museum of American Art tervezője. (A Whitney Museum-ról bővebben a TOP 15-ben.)

Mindenképpen érdemes egy egész napot szánni a környékre, itt New York tényleg egy másik, egy nagyon izgalmas arcát mutatja meg.

Művésznegyed…
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Kilátás a Meatpacking District utcáira 9 méter magasból, a High Line Parkból.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

Emlékek – World Trade Center

2001. március

Először jártam a tengeren túlon, ráadásul nem is akárhol, hanem New Yorkban. Csak pár napunk volt, a már akkor is lenyűgöző városban, így metróval utaztunk az ikertornyokhoz, New York jelképéhez, a World Trade Centerhez. A Yamasaki Minoru japán-amerikai építész által tervezett épületek az 1970-es évek eleje óta szerves részét képezték Manhattan-nek, minden képeslapon, minden turista fotón szerepeltek. Hamarosan a világ egyik legfontosabb pénzügyi központjává váltak, miközben hosszú éveken keresztül New York legmagasabb felhőkarcolói voltak.

Kicsit szomorú voltam azon a márciusi napon, mivel ott álltunk a híres World Trade Center tornyainak a lábánál, de az idő hiánya és a rossz időjárás miatt nem tudtunk felmenni az épület tetején lévő kilátóba. Akkor megfogadtam, nem baj, majd legközelebb.

„A World Trade Centernek az emberiségbe vetett bizalom kézzel fogható ereklyéjévé kell válnia, kifejezésre juttatva az egyes ember méltóság iránti igényét, az együttműködés és összefogás szükségszerűségének felismerését, végső fokon pedig a nagyság felfedezésére irányuló képességét.” (Yamasaki Minoru)
Fotó: @britannica.com Jupiterimages / Thinkstock

2001. szeptember 11.

Szép napos ősz volt, éppen az egyetemről tartottam hazafelé, amikor megcsörrent a telefonom. “Hol vagy? Azonnal menjél haza, valami szörnyűség történt. Kapcsold be a tévét!” A Moszkva tér (ma már Széll Kálmán tér) közepén álltam és láttam amint az emberek sorra veszik fel telefonjaikat. Voltak akik elsápadtak, voltak akik idegesen kérdezősködtek, és voltak akik levegő után kapkodtak. Egyik pillanatról a másikra nagyon fura érzés lett rajtam és a többieken úrrá. Valami történt, amit addig senki sem tudott elképzelni.

Otthon bekapcsoltam a tévét, és egyből elszorult a szívem a látottaktól. Azt mondogattam magamnak, ez nem igaz, ez nem a valóság, ez csak egy film. A WTC ikertornyok egyike lángokban állt és mindent beborító sűrű fekete füst szállt fel. A kommentátor gyorsan beszélt, nem lehetett tudni mi történt pontosan. Akkor még azt hittük, kigyulladt a fölső szint, de a tűzoltók megoldják. Lassan érkeztek a hírek, káosz, értetlenség és félelem. Amikor azt gondoltuk, a sokk már nem lehet nagyobb, akkor élő adásban belerepült egy repülőgép a testvértoronyba. Fájdalmasan hosszú percek teltek el.

Végül New York jelképe nem bírta tovább és megadta magát.

9 óra 59 perckor összedőlt a World Trade Center északi tornya, majd 10 óra 28 perckor ikertestvére is követte.

9/11
Fotó: @britannica.com Spencer Platt / Getty Images

2010. július

Tetőfokára hágott a forróság New York utcáin, szinte nem kaptunk levegőt a magas páratartalom miatt. Pár sarokra a “helytől” szálltunk ki a metróból. Majdnem 10 év telt el azóta a nap óta, de az emberek nem felejtettek.

Ground Zero, a nulladik szint.

Van ettől szomorúbb elnevezés annak a tudatában, hogy mi történt? Az utcákat már mind feltakarították, a környező épületeket helyre hozták és visszatért a környékre az élet. Manhattan szívében viszont hatalmas lyuk tátongott több tonnányi törmelékkel, a valamikori World Trade Center acélvázának csonkjaival, melyek még mindig ott álltak és emlékeztettek a felhőkarcolók dicsőséges korára.

Olyan üres ez a kép, valami hiányzik. A World Trade Center ikertornyai hozzá tartoztak Manhattan látványához.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

2006 decemberében letették az alapkövét az új szuper felhőkarcolónak, a Freedom Tower-nek, mely lassan, szinte milliméterről milliméterre emelkedett és öltötte fel extravagáns kinézetét. Az új ébredő óriás árnyékában a környező falakról emberek mosolyogtak ránk fotókról, emberek akik azon a napon munkába indultak, és emberek akik bátor tűzoltóként, rendőrként, mentősként és civilként segíteni akartak.

2018. április

Sokat gondolkoztam rajta, vajon miért nem jutottam fel a WTC ikertornyok tetejére. Lehet a sors keze volt? 17 évvel az USA-t és mondhatni az egész világot ért terrortámadás óta sokminden változott. Egy hiper modern negyed épült fel sztár designereknek köszönhetően, mely jelképe az élet folytatásának, a felállásnak és a hatalom kimutatásának, ugyanakkor a fájdalomnak és az emlékezésnek is.

Fulton Street-i metró megálló.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

A Fulton Street metró megállóba megérkezve a jövőben járunk. Tágas, fehér minimalista csarnokban állunk, ahol designer butikok, drága éttermek vesznek körbe minket. Aki először lép be ide, nem tudja hova csöppent. Kicsit lelketlen, kicsit üres és nagyon monumentális. A drága üzletek sorát sem tudni hova tegyük. Mintha egy bálna gyomrában járnánk. Elérve az utcaszintet mindjárt más képet kapunk az épületről, a spanyol sztár építész, Santiago Calatrava tervezte Oculus-ról. A sárkány szárnyára emlékeztető forma a hamvakból való újra feltámadást szimbolizálja. Számomra sokkal izgalmasabb kívülről, mint belülről. Főleg, ha a teret egészében nézem.

A hamvakból feltámadó sárkány szárnya Calatrava elképzelése szerint.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Nagyon különleges építészeti megoldásokat találunk a téren. Nekem sokkal jobban tetszik Calatrava sárkány szárnyait jelképező épülete kívülről, amint visszatükröződik a 9/11 Memorial üvegépületében.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

Calatrava sárkánya előtt állva egyből szembe tűnik az épületegyüttes központi alakja a Freedom Tower, mely végül a One World Trade Center nevet kapta. A szimbolikus jelentéssel bíró 1776 láb (541 m) magasságával az USA legmagasabb felhőkarcolója lett, melynek tetején kilátó üzemel. Méretei ellenére szinte beleolvad környezetébe, légiesen könnyednek tűnik. Az ég és a felhők visszatükröződnek a burkolaton, így mindig más színű, néha pedig az az érzésünk támad, mintha el is tűnne a szemünk elől.

A sárkány és az óriás. Első találkozás az új One World Trade Center-el.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

Eltűnés, majd feltámadás. A tér közepén két fekete, négyzet alakú medence süllyed a mélybe, pontosan azon a helyen ahol a World Trade Center ikertornyai álltak. Közel 3000 ember nevét vésték a gránitba, akik egyik percről a másikra tűntek el az evilágból, de talán újra és újra feltámadnak, ha nem felejtjük el a történteket és emlékezünk.

Eltűnés és feltámadás…
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

TOP 15 New York

(A TOP 10 kivételesen TOP 15, mivel ebből a városból sosem elég.)

1. New York talán első számú turista látványossága az Empire State Building, pontosabban a kilátás a városra 381 m magasból. Csak tiszta időben ajánlom, ilyenkor tényleg fantasztikus a látvány. Érdemes nyitott szemmel járni az épület belsejében is, hiszen az art deco stílus kívül belül képviselteti magát. Szánjunk bőven időt a látogatásra, mindig hosszú a sor. Cím: 350 Fifth Ave. / 34th St. (www.esbnyc.com)

2. A modern képzőművészet egyik legjelentősebb múzeuma is New Yorkban található. A Museum of Modern Art, röviden MOMA, többek között olyan híres művészek munkáit őrzi, mint pl. Van Gogh, Picasso, Monet, Cézanne, vagy Warhol, Roy Lichtenstein, Jasper Jones és még számtalan festő, szobrász, designer. Szinte nincs olyan alkotója a XIX – XX. századnak, aki ne lenne jelen legalább egy alkotással a MOMA-ban. Az épület különlegessége a belső szobor kert, ahol akár Rodin, Matisse és Giacometti művei között meg is pihenhetünk. Cím: 11 West 53rd St. / West 54th St. (www.moma.org)

3. A Times Square-ről elindulva a Hudson folyó irányába, utunk a valamikori gengszter negyeden, a Hell’s Kitchen-en keresztül vezet. A Broadway közelségének köszönhetően, mára már a színészek kedvelt lakóhelye. A Hudson partját elérve városnéző hajók (Circle Line) hada fogad minket. Legyen az Best of New York City, éjszakai fények, vagy a Hölgy, Lady Liberty meglátogatása, biztosan megtaláljuk a nekünk megfelelő túrát. Ha szeretnénk Amerika jelképét, a Szabadság szobrot közelebbről megismerni, itt foglalhatunk ilyen kirándulást is. (www.circleline.com)

4. Manhattan dél-nyugati csücskében található a Battery Park. Béreljünk kerékpárt, húzzunk fel egy görkorcsolyát, vagy csak sétáljunk végig a Hudson folyó mentén húzódó parkban egészen addig, amíg elfogy Manhattan és nekünk integet a Szabadság szobor, háttérben a tengerrel. Innen is indulnak hajók a Liberty Island-re, illetve mi innen utaztunk komppal a Staten Island-re. Ha kicsivel több időnk van New Yorkban, vagy már nem először járunk ott, akkor ismerkedjünk meg egy másik világgal is, ami nem Manhattan. Itt halkan, vagy inkább hangosan megjegyezném, a komp ingyenes és Lady Liberty mellett halad el. A szigetről nyílik az egyik legszebb kilátás Manhattan felhőkarcolóira. Mi megvártuk a naplementét, így éjszakai fényében csodálhattuk meg a várost. (www.siferry.com)

5. A Wall Street-et talán nem kell bemutatnom, hiszen valaha a világkereskedelem központja volt, illetve több tucat film helyszíne. Mára már inkább csak turista attrakció, vezető pénzügyi szerepét rég elveszítette, a bankok, cégek elköltöztek. Egy sétát viszont megér, ha már a One World Trade Center-nél, vagy a Battery Park-nál járunk. Láthatjuk a valamikori híres tőzsdepalota neoklasszicista épületét, vagy akár az USA első parlamentjét a Federal Hall-t, ahol George Washington tette le az esküjét. Ha a turisták hada engedi fotózkodjunk Arturo Di Modica híres bika szobrával, a Charging Bull-al, ami a Wall Street optimizmusát és sikerét szimbolizálja.

6. Legutóbbi new yorki kirándulásunk során nekem a High Line Park volt az egyik kedvencem. Nagyon különleges, nagyon korszerű megoldás. Szeretem, amikor valami régit megóvnak, de újszerűvé alakítanak. A High Line Park pont ilyen.

7. Ha már ott sétálunk a High Line Parkban, térjünk be a Chelsea Market-be. Legyen szó trendi hamburgerről, sült karfiolról, egy nagy pohár shakeről, olasz pizzáról, zsidó specialitásokról vagy elegáns csokikról, itt biztosan nem maradunk éhen. A szuper hangulat és a finom étel garantált. (www.chelseamarket.com)

8. A Whitney Museum of American Art volt az első nagy múzeum, aki leköltözött 2014-ben az egyre menőbbé váló művésznegyedbe, a Meatpacking District-be Downtown-ba. Renzo Piano új épülete sokkal több lehetőséget rejt magában, mint a régi kiállítóhely. A terek funkcionálisak, a hangsúly az 1900-as évektől mai napig terjedő kortárs amerikai művészeten van. A hatalmas teraszokról első osztályú kilátás nyílik a High Line Parkra, a Hudson folyóra és Manhattan felhőkarcolóira. A Whitney Museum esetében nem csak egy múzeumról beszélünk, hanem a new yorki művészek új találkozóhelyéről, akik szívesen töltik itt az idejüket egy-egy megnyitó, előadás, vetítés, beszélgetés alkalmával. Cím: 99 Gansevoort & Washington St, pont a High Line Park déli bejáratánál. (www.whitney.org)

9. Ez még Amerika, vagy már Ázsia? A Canal Street mentén húzódó kínai negyedben mintha megállt volna az idő. Talán az egyetlen olyan része New Yorknak, ahol nem érzékelhető a város rohamos fejlődése. A China Town egy igazi színfolt, érdemes körbe sétálni.

10. Vissza az időben, egészen az olasz-amerikai maffiózók világáig. A Little Italy-ban még ma is Martin Scorsese és Robert de Niro filmjeiben érezhetjük magunkat. Ciao Little Italy!

11. Legyen nappal vagy éjjel, New York szíve a Times Square mindig pulzál. Nincs New York Times Square nélkül. Cím: Broadwy és 7th Ave. kereszteződése

12. Ha már New York és Broadway, akkor színház. Ki ne hallott volna a híres Broadway musicalekről? Ha szeretjük a zenét és a táncot, itt az idő egy felejthetetlen előadásra. Érdemes a jegyet jó előre megvenni. (www.broadway.com)

13. A Macy’s áruház a világ egyik legnagyobb áruháza, mely komoly múltra tekint vissza. Az épületet ugyan 2015-ben teljesen felújították, de az 1920 és 1930 között épült fa mozgólépcsőt megtartották eredeti állapotában. A mai napig üzemel és hibátlanul szállítja a vásárlóközönséget egyik emeletről a másikra. Érdemes még akkor is betérni és megcsodálni a Macy’s ezen történelmi hagyatékát, ha nem is akarunk semmit sem venni. New York másik nevezetessége, ami szintén a Macy’s nevéhez köthető, a nagy hálaadási, kosztümös, óriás lufis felvonulás a Central Park mentén, le a Broadway-n a Herald Square-ig, ahol az áruház áll. 1924 óta létezik, amikor még jóval kisebb rendezvény volt. A többségében bevándorlókból álló Macy’s dolgozók maskarába öltözve vonultak végig Harlemtől, ezzel köszönve meg munkaadóiknak és Amerikának, hogy befogadták őket. A hálaadási Macy’s felvonulást az 1934-es “Miracle on 34th Street” karácsonyi film tette közkedveltté, ami nélkül ma már nem is tudnak élni az amerikaiak.

14. Shopping time! New Yorkban rengeteg lehetőségünk akad vásárolni, legyen szó bármiről is. Itt csak pár kedvenc üzletet, illetve érdekességet sorolnék fel. A Capezio cég üzlete a Broadway-n a táncosok mennyországa, amit semmiképpen sem hagyhatunk ki, ha jó minőségű modern táncruhára, illetve tánccipőre van szükségünk. Kevésbé speciális Amerika legnagyobb, 1901. óta működő áruháza, a Macy’s (Broadway / 34th St.). Ruha, cipő, kozmetikum, élelmiszer… Minden, amit egy klasszikus áruháztól elvárunk. A Saks (611 5th Ave. / 50th St.) már jó pár kategóriával feljebbi, igazi luxus üzlet a Rockefeller Center magasságában a 5th Avenue-n. Dolce & Gabbana limitált rúzs, haute couture kollekciók, exkluzív kiszolgálás. Nézelődni szabad! Mi lenne New York Apple Store nélkül? Több helyen is találunk üzleteket az Alma logója alatt, de talán a legismertebb és leglátványosabb a Central Park déli bejáratánál a 5th Avenue-n lévő üveg kocka. A Times Square-n nézelődve külön boltot találhatunk a Hershey’s csokinak és több emeletes külön üzletet az M&M’S-nek. Ezeken a helyeken nem csak édességet kapunk a pénzünkért, hanem szórakozást is. Kicsit talán nevetséges, de ez is Amerika. A Disney Store-t gondolom nem kell bemutatnom. Igaz, olyan tömeg van előtte, hogy alig lehet megközelíteni, de biztosan nem fogjuk eltéveszteni ha a Times Square-en járunk. Egy nagyon speciális üzletet hagytam utoljára. A B&H Photo szerintem a világ legnagyobb fotós és videós áruháza. Egy egész háztömb, ahol nincs olyan, hogy valami nincs. Míg nekem a Capezio a fél napos program, a férjemnek a B&H Photo. (www.bhphotovideo.com)

15. A World Trade Center ikertornyai mindig is hozzá tartoztak New York látványosságaihoz. A történtek ismeretében, illetve az építészek és tervezők remek munkájának köszönhetően az új One World Trade Center, a Fulton Street állomás feltámadó sárkányt szimbolizáló épülete, a mellette álló 9/11 Memorial múzeum és a WTC tornyainak alapjára épített emlékmű egy “must have” program. Ha körbe sétáltunk a téren, érdemes felmenni New York legmagasabb épületének, a One World Trade Center-nek a tetejére, ahonnan fantasztikus 360 fokos panoráma nyílik az egész városra. Naplemente után, amikor kigyúlnak a fények, szívszorító látni a régi tornyok helyét. (9/11 Memorial & Museum: www.911memorial.org, One World Trade kilátó: www.oneworldobservatory.com)

TOP 15 + 1 A Korinna’s World fotósa ajánlja: Képzeljünk el egy még pár éve szolgálatban lévő amerikai anyahajót, ami most a Hudson folyón áll Manhattan-ben. Fedélzetén katonai repülőgépek, helikopterek, mellette egy igazi tengeralattjáró, a belsejében pedig a NASA egyik űrsiklója. És ez még csak pár darab az Intrepid Museum gyűjteményéből. Egy igazi különlegesség, amit csak New Yorkban láthatunk. (www.intrepidmuseum.org)

Lehet, vannak már magasabb és szebb felhőkarcolók a világon, de az Empire State Building hozzátartozik New York és a toronyházak történetéhez. Én nagyon szeretem!
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Mi a leghosszabb Circle Line kirándulást választottuk, így körbe hajóztuk egész Manhattant. Délután indultunk és naplementére értünk vissza.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
A Circle Line hajói megállnak pár percre Lady Liberty lábánál, de ha szeretnénk, foglalhatunk külön kirándulást a Liberty Island-ra is.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Naplemente a Hudson folyóról.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
A Staten Island Ferry-vel ingyenesen utazhatunk a közeli szigetre.
Fotó: @korinnas_world
Nem a turista Circle Line, de a kilátás innen is páratlan. A Staten Island és Manhattan között ingázók minden nap ezt látják. Nem olyan rossz…
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Meg ezt is látják minden nap.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Staten Island-en teljesen más hangulat fogad minket. Manhattan nyüzsgése mögöttünk marad, itt megpihenhetünk egy kicsit.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Nem csak Manhattan szívében ütött lyukat 9/11. Emlékmű a sziget lakosainak, akik azon a napon már nem tértek haza a Staten Island-re.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Már csak ezért a látványért is érdemes áthajózni a Staten Island-re. Elég egy kicsit távolabb sétálni a kompkikötőtől, és ez a panoráma fogad minket.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Érdemes megvárni a naplementét és csak sötétedés után visszaindulni Manhattan felé. A kompok sokáig járnak, de azért informálódjunk a menetrendről.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Ha a High Line Parkban járunk, kihagyhatatlan a Chelsea Market. Egy régi raktárat építettek át trendi food court-á. Én nagyon szeretem az ilyen hangulatú épületeket.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Hamburger, édes krumpli és limonádé?
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Vagy inkább hamburger izraeli stílusban újra fogalmazva?
Fotó: @korinnas_world
National Biscuit Company, vagyis OREO keksz.
Fotó: @korinnas_world
Ha nem vagyunk éhesek, akkor is érdemes sétálni, nézelődni a Chelsea Market épületében. Itt is keveredik a múlt, a jelen és a jövő. Az illatokat érezve szerintem gyorsan meg fogunk éhezni.
Fotó: @korinnas_world
Kívülről talán nem a legszebb Renzo Piano épülete, de a Whitney Museum of American Art gyűjteménye, illetve a kilátás a teraszokról felejthetetlen.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
A fény árnyék játék fontos szerepet kap a múzeum tereinek kialakításában.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Nem csak egy múzeum, a Whitney Museum a new yorki művészélet találkozópontja.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Naplemente, Hudson, New Jersey… Kilátás az egyik kiállítóteremből.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Ha egy kis pihenésre és levegőre vágyunk, lépjünk ki a teraszra. Hihetetlen, de igaz. Ez a kilátás fogad minket.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
A Whitney Museum teraszairól 360 fokos panoráma nyílik a városra. Véleményem szerint ez az épület is jobban él esti fényben, ilyenkor varázslatos.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Az Intrepid Museum egy nagyon különleges hely, amit a Korinna’s World fotósa, @gabriel.nemeth.photography ajánl nektek.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Intrepid Museum
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Intrepid Museum
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Intrepid Museum
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Ciao Little Italy! Nagyon jó hangulatú negyed, megér egy sétát. Európa keveredik Amerikával.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Mint ahogy már említettem, a Times Square-n sok az önjelölt performer.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Úton a Broadway-n a Times Square felé. Színházból van választék bőven.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Esti hangulat a Times Square környékén.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Times Square
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Eltéveszthetetlen a Disney Store a Times Square-n. Azt hiszem többet nem is kell mondanom erről a képről…
Fotó: @korinnas_world privát
Modern geometria a Fulton Street-en.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Calatrava Oculus-a és a One World Trade Center egy futurisztikus világba visznek minket.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Régi és új találkozása.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
New York legmasabb felhőkarcolója, mely az újjászületést és Amerika erejét szimbolizálja. One World Trade Center
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Esti fények New Jersey felett az új One World Trade Center kilátójából.
Fotó: @korinnas_world
Panoráma Brooklyn irányába. Mi még világosban mentünk fel, és ott, a One World Trade Center tetején vártuk meg, hogy besötétedjen. Bőven szánjunk rá időt, elég hosszú a feljutás.
Fotó: @korinnas_world
Ez talán a legszívszorítóbb látvány New Yorkban. Emlékhely a régi World Trade Center ikertornyainak a helyén.
Fotó: @korinnas_world

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Tetszik a KORINNA'S WORLD? Iratkozz fel!