More...,  Travel

Utazz otthon! – Ízekkel a világ körül

Már egészen fiatal koromtól kezdve érdekelt az indiai kultúra. Születésemkor sűrű fekete hajjal és egy bindire hasonlító apró piros folttal a homlokomon jöttem a világra, ami évekig ott is maradt. Kinézetem miatt szüleim kis indiai táncosnőnek hívtak, egészen addig míg a folt lassan felszívódott és a vastag fekete hajat tejfehér szőke loknik váltották fel. Lehet nem véletlen, hogy így láttam meg a napvilágot.

Igaz gyerekként Magyarországon nem ismerhettem meg olyan sokat ebből a mesés világból, mint most felnőttként Németországban élve, de valahogy mégis végig kísérte az eddigi életemet. Boldogan vetettem bele magam a klasszikus dél-indiai tánc, a Bharatanatyam megismerésébe és izgatottan vártam minden évben a születésnapomat, amikor a szüleimmel meglátogattunk egy indiai éttermet Budapesten.

A sors úgy hozta, hogy Németországba érkezve Gudrun, egy kicsit zord és fura humorú német volt az első akit megismertem. Egy helyet kerestem, ahol gyakorolni tudok a vizsgáimra és a táncfellépéseimre. Gudrun egy indiai üzletet vezetett egy jóga teremmel, ahol szabadon táncolhattam. De miért van egy németnek indiai boltja, kérdezhetitek.

Nem sok idő kellett hozzá, hogy megismerjem Jogindert, Gudrun Dél-Indiából származó férjét. Első találkozásunk óta 13 év telt el, az ismeretségből barátság, a barátságból valami még szorosabb lett. Általuk kerültem be a helyi indiai közösségbe, ahol születésnapokon, esküvőkön, közös Diwali (a fény ünnepe) ünnepségeken vehettem részt táncosként és “családtagként”.

Lassan, de biztosan beleszerettünk férjemmel az indiai ízekbe. Amit addig csak étteremben ettünk, azt megkóstolhattuk házilag főzve családi környezetben. A mai napig a legfinomabb Butter Chicken-t (Murgh Makhani, vajas csirke) amit életemben ettem Joginder készítette. Azóta is azt az ízt keressük a világot járva, így nem csoda hogy egyetlen egy város sem maradhat ki a helyi indiai étterem kipróbálása nélkül.

Az édes, csípős Butter Chicken (Murgh Makhani) mellől nem hiányozhat a mangó lassi (joghurtital mangóval és kardamonnal).
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

Évek teltek el Joginder konyhaművészetét csodálva, mire bátorságot kaptunk az első saját készítésű Butter Chicken-hez. Ebben közre játszott még egy személy, Rick Stein angol tévés szakács “India ízei” című sorozata, ami színesen, helyenként viccesen mutatja be India tájait és az ott készülő tipikus ételeket. Amikor megérkezett a szakácskönyve, többé nem volt visszaút. Hónom alatt a könyvvel rohantunk Gudrunhoz, hogy megvegyük az eredeti hozzávalókat.

Ezzel nem lehet betelni! Butter Chicken és Naan (indiai kenyér).
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

Utazz az ízek által!

Talán még sosem volt olyan fontos a különböző kultúrák ízeinek megismerése és kipróbálása, mint most amikor nem utazhatunk fizikálisan. Engedjük szabadjára a fantáziánkat és járjuk be a világot az ízek által.

India a színes fűszerek világa

Ha valaki nálunk járva kihúzza az egyik konyhafiókunkat, több csomagnyi színesebbnél színesebb indiai fűszerre lelhet. Élénk piros kasmíri csili, okkersárga kurkuma, görögszéna, egzotikusan illatozó garam masala, gyömbér- fokhagymapaszta és a kihagyhatatlan friss élénk zöld koriander. Ezek nélkül ne is kezdjünk hozzá egyetlen egy indiai étel elkészítéséhez sem, legyen szó vegetáriánus vagy húsos curry-ről.

Paneer Jalfrezi, zöldséges curry tipikus indiai sajttal (Paneer) és Naan-nal.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Zöldséges Makhanawala indiai jázmin rizzsel.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

Az elmúlt években sokféle ízt kipróbáltunk, de azt hiszem elmondhatom, hogy európai szemmel, talán egy kicsit indiai szemmel mérve is tökélyre fejlesztettük az itthon töltött idő alatt a mi kis konyhánkat.

Chicken Tikka Masala házi Naan-nal. A kasmíri csilinek köszönhetően Indiában érezhetjük magunkat. Nyugodtan együnk úgy, mint a helyiek. Kézzel!
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

Azért a házi készítésű szamószáért még mindig Gudrunhoz és Joginderhez járunk.

A legjobb házi készítésű szamósza Gudruntól és Jogindertől.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Szamósza mangó chutny-val, a tökéletes indiai snack.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

Kína, ahol nem mindig tudni, hogy mi kerül az asztalra

Pekingben járva a férjem kollégáival látogattunk meg egy autentikus kínai éttermet. Mint minden ilyen hely Kínában, ez is egy kis utcában volt eldugva, kívülről nem is látszott, hogy ott bármi is lenne. A fülledt és párás estén belépve egy teljesen más világ fogadott minket mint amit addig megismertünk. Sötét faburkolat, félhomály, piros lampionok, középen kert apró csobogókkal, fölül körbe galéria asztalokkal és vidáman falatozó helyiekkel. Még ha meg is találtuk volna magunktól ezt a helyet, akkor sem tudtuk volna, hogy mit rendeljünk a körülbelül 100 oldalas kínai nyelven írt étlapról. De ezzel akkor szerencsére nem kellett foglalkoznunk.

Csak ámultunk és nem győztük kóstolni az asztalra kerülő ételeket. Egymás után hozták kis tálkákban a levest, tofut, csirkét, marhát, színes zöldségeket, rákot, halat, tésztát, rizst és még sok mindent, amiről nem is tudtuk hogy micsoda. Nekem az egyik kedvencem az a tál volt, amin sötét lila, fehér és sárga gyökerekre hasonlító zöldségek voltak, amiket cukorba kellett mártani és úgy enni.

Szerencsére már Európában is beszerezhetők eredeti hozzávalók, így mi is kísérletezhetünk nyugodtan otthon a kínai konyhával. Így biztosan tudni fogjuk, hogy mi kerül az asztalunkra. Szójaszósz, tamarind, halszósz, rizstészta és kínai rizs, ami sokkal ragacsosabb mint az indiai.

Irány Kína!

Szecsuáni marha a megunhatatlan kedvenc.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Ázsiai útjaink során sokszor ettünk ételeket rizstésztával, amit nagyon megszerettem. Kipróbáltam én is egy receptet, ez lett belőle. San Choy Bow
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

A nagy európai kedvenc, Thaiföld

Ha már jól bevásároltunk az ázsiai élelmiszerboltban, akkor nincs akadálya, hogy kipróbáljuk a nagy európai kedvencet, a thaiföldi konyhát. Németországban élve tapasztaltuk meg, szinte minden utcasarokra jut egy thai kifőzde. Azt hiszem érthető a nagy imádat. Könnyű friss ízek kókusztejjel és piros vagy zöld currypasztával ízesítve, esetleg marha szójaszósszal, sült tészta. Egzotikus fűszerezés ami nincs túlzásba víve, nem olyan erős mint pl. az indiai ételeké. Ráadásul minden egyes falatnál felcsillan a legutóbbi Phuket-en vagy Koh Samui-n töltött nyaralás képe. Szinte már halljuk a tenger morajlását és érezzük az arcunkat melegen végig simító Nap sugarait.

Ki ne szeretné ezt átélni? Aprítsuk fel a színes zöldségeket, dobjuk bele a wokba és engedjük, hogy belengje az otthonunkat a nyaralás illata.

Zöldséges thai curry, amit vegánok is nyugodt szívvel fogyaszthatnak.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Pad Thai, az én személyes kedvencem.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

Csak egy ugrás az USA

Mennyire jó, hogy képzeletben bármerre utazhatunk a világban. Így elég akár csak egyet aludni és máris megcsodálhatjuk Thaiföld után a Big Apple városát New Yorkot, vagy körbe utazhatjuk az USA-t. De ha már ott járunk, ne hagyjunk ki egy igazi “juicy” burgert.

Elég csak begyújtani a grillt, rádobni a húspogácsákat és a bucit, majd megpakolni az egészet cheddar sajttal, vastag fehér édes hagymakarikával, paradicsommal, uborkával és meglocsolni füstös barbecue szósszal.

Nincs is jobb annál amikor beleharapva végig folyik a szaft az arcunkon és a kezünkön.

American lifestyle pure!

Kertben grillezett igazi amerikai Cheeseburger. So juicy!
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Kezdődhetne ettől jobban a reggel? Bagel New York style.
Friss túró snidlinggel, bébispenót, cheddar sajt, ropogósra sütött bacon, tükörtojás és teljes kiőrlésű magos bagel.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

Mexikó, Afrika, Olaszország vagy Törökország… Semmi sem szabhat határt a fantáziánknak és hogy bejárjuk az egész világot az ízek által.

Gyere és #utazzazízekkel!

Mexikó – Quesadilla fekete babbal és cheddar sajttal töltve.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Afrika – Piri piri csirke rizssalátával.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Olaszország – Spaghetti Carbonara
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Törökország – Köfte nyári friss salátával.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Egy kis ráadás az egészségesen élőknek, cukkinispagetti Pomodoro e Tonno.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
A legvégére pedig egy kicsit innen, egy kicsit onnan. – Töltött édes krumpli frissen a sütőből.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Tetszik a KORINNA'S WORLD? Iratkozz fel!