Art,  Travel

LOEWE Crafted World – Shanghai Exhibition Centre

Madrid 1846.

A Calle Lobo-n található bőrműhelyben éppen az ebéd utáni kávéhoz ültek le a kézművesek. Aznap is meleg volt, mint szinte minden nyári napon. A forró levegőben összekeveredett a friss bőr, a ragasztó és a festékek szagával. A szabásminták és a kézi szerszámok mind ott feküdtek nyugalomban az ütött kopott faasztalokon. Talán ők is sziesztára készültek, akárcsak a mesterek. Csend volt. A férfiak kortyoltak egyet a kis csészéből, beleszívtak cigarettájukba, majd komótosan kifújták szájukon a füstöt. Hosszú volt még a nap, hiszen Madrid két királyi esküvőre is készült. 

Sanghaj 2024.

Igyekeztem árnyékot találni a West Nanjing Road platánfái alatt. A kristálytiszta délutáni kék égen magasan járt a Nap, a nehéz, párás levegő rátelepedett a városra. Jeges kávéval a kezemben csillogó üvegfelhőkarcolók és tipikus sanghaji Art Deco épületek között sétáltam. Milyen szép ez a “valami”, álltam meg hirtelen az egyik házat teljesen beborító óriásplakát előtt. Először azt hittem, egy képzőművészeti műalkotás, egy szobor, vagy egy festmény, amely egy új kiállításra hívja fel a figyelmet. Esetleg valamelyik luxus divatmárka új üzletének a reklámja, hiszen ezekből is bőven akad Sanghajban. Hosszan néztem a tetszetős plakátot, majd lassan kirajzolódtak a részletek. Egy zöld bőrből készült tároló, melyben ismerős szerszámokat fedeztem fel. Milyen régen is volt, amikor utoljára tartottam a kezemben az árt, a csontot, a fémvonalzót, vagy a kis bőrvékonyító kést. Aprólékosan megfigyeltem minden részletet. Nagyot kortyoltam a hűsítő kávéból, és gondolatban máris visszarepültem a bőrműhelybe, pontosan abba az időbe, amikor még én is táskákat és cipőket készítettem.

LOEWE Crafted World
Kép: Internet

Madrid 1872.

Majdnem 30 év telt el mióta a II. Bourbon Izabella és Cádiz hercegének, valamint María Luisa Fernanda hercegnő és Montpensier hercegének esküvője alkalmából fellépő megnövekedett kereslett miatt a spanyol kézművesek megnyitották bőrműhelyüket a Calle Lobo-n. Ebben az évben egy hesseni származású német férfi érkezett Madridba, hogy a spanyolok érzékiségét és egyedülálló bőrszakértelmét a németek precizitásával és technikai tudásával egyesítve márkát alapítson. Enrique Loewe Roessberg saját nevét adta az új cégnek, megszületett a LOEWE.

Sanghaj 2024.

Még mindig ott álltam az óriásplakát alatt. LOEWE, olvastam a plakáton a sok kínai írásjel között. Eszembe jutott, mintha láttam volna már ezt a nevet. Alig pár méterrel arrébb van egy kirakat, amit mindig megnézek. Annyira más mint a többi. Minden alkalommal egy újabb történetet mesél el sok apró részlettel, amik mind felfedezésre várnak. Mintha nem is a táskák lennének a legfontosabbak a kirakatban, hanem a köréjük épített mesevilág. A lázadó gondolkodású José Pérez de Rozas (1945-1978 LOEWE kreatív igazgatója) fantáziájának köszönhetően az 1940-es évektől kezdve a LOEWE kirakatai szinte berobbantak kreativitásukkal a köztudatba. És ez a mai napig mit sem változott. Lassan elfogyott a jegeskávém, így leültem az egyik padra, hogy rákeressek a márkára a 小红书-n (xiǎo hóng shū), vagyis a “kis piros könyvön” (az Instagram kínai megfelelője).

Madrid a századfordulótól napjainkig

Úgy tűnt, a német iparos, Enrique mindent jól csinált. Miután 1905-ben XIII. Alfonso és Victoria Eugenia kinevezték a LOEWE-t a “királyi udvar szállítójának”, a siker megállíthatatlan lett. Madrid minden utcáján plakátok hirdették Enrique Loewe nevét. Gyorsan a város legfényűzőbb bőráru készítőjeként vált ismertté. 1934-ben egymást követték Spanyolországban az üzletnyitások és a bővítések, majd az 1960-as évektől belépett a cég a nemzetközi piacra is. Ava Gardner, Marlene Dietrich, Rita Hayworth, Sophia Loren, Ernest Hemingway és még sokan mások, mind beleszerettek a LOEWE-be. A spanyolok számára a luxus kifejezés egyé vált a LOEWE nevével. Nemzedékeken átívelő kézműves örökség, magas minőség, kreativitás és készség a mindig megújulásra és a modernitásra. Egy divatcég, amely immár 178 éve a spanyol identitás része, hiszen a szíve, a világsiker ellenére is, mai napig Madridban dobog. 

Az első LOEWE üzlet Madridban. (1892.)
Fotó: Internet

LOEWE üzlet Madridban. (1892.)
Fotó: Internet

Sanghaj 2024.

Klasszikus kézművesség, spanyol szenvedély és modern képzőművészet, ami először az eszembe jutott a LOEWE-ről miközben a “kis piros könyvet” lapozgattam a padon ülve. Nem véletlenül. 1988-ban Enrique Loewe Lynch, a család negyedik generációjának tagja, létrehozta a The Loewe Foundation-t (Loewe Alapítvány), hogy támogassák a kreativitást és megőrizzék a költészet, a tánc, a fényképezés, a művészet és a kézművesség által ránk hagyott örökséget. Nézegettem a képeket, és közben úgy éreztem, a LOEWE pont azt képviseli, amiről már én is oly sokszor írtam. A művészetek összetartoznak, egy nagy egészről, összművészetről beszélünk. 

Talán pont ennek a gondolkodásmódnak és szemléletnek köszönhető, hogy megszületett a LOEWE Crafted World, a cég 178. születésnapját ünneplő kiállítás Sanghajban. A spanyol luxusdivatház első nyilvános kiállítása hatalmas sikert aratott. A “kis piros könyv” szinte felrobbant. Influenszerek, a divat és a művészetek iránt érdeklődök mind látni akarták a tradicionális kézművesség és a modern képzőművészet LOEWE által kreált különleges elegyét. Már maga a helyszín is érdekes eklektikát hordoz magában. Az 1955-ben átadott sino-szovjet stílusban épült Shanghai Exhibition Centre (Sanghaji Kiállítási Központ) egyik szárnya adott otthont a feltűnő divat- és szcenográfiai munkáiról ismert holland OMA két építésze, Ellen van Loon és Giulio Margheri által megálmodott kiállítási tereknek. Egyszerre jártunk a múltban és a jövőben. Az ibizai tengerparton kezünkben egy könnyű fonott táskával Picasso kerámiáit csodáltuk meg, miközben a kínai-szovjet barátságot szimbolizáló monumentális épület arany csillárjai bújtak elő a falban nyitott réseken át, párbeszédet teremtve a kiállítóterek és a meglévő építészet között. Az építészek tudták, hogy a Sanghaji Kiállítási Központ épületének erős karaktere van, így fontos volt számukra, hogy a kínai-szovjet építészet ezen történelmi példáját beleépítsék a kiállításba.

A LOEWE Crafted World kiállítás tervei.
Fotó: OMA / Frans Parthesius

A Crafted World a LOEWE gazdag történetét, spanyol örökségét és a kézművesség iránti elkötelezettségét ünnepli. Jonathan Anderson, a márka jelenlegi kreatív igazgatója, ezzel a kiállítással szeretné “kifejezni tiszteletét a világ minden kézművese előtt, aki életét a kézzel készített alkotásoknak szentelte”.

Nagyon kíváncsi voltam. Miután megcsodáltam az óriásplakátot, milliónyi fotót és videót láttam a “kis piros könyvön”, és az volt az érzésem, hogy a fél város LOEWE Crafted World textiltáskával a vállán jár, alig vártam már, hogy én is láthassam. Végre ott álltam az impozáns épület előtt, ami valóban leginkább az 50 évvel ezelőtti Kínába repített vissza. A középső tornyot díszítő vörös csillag mögött, a háttérben megcsillantak a Napban Sanghaj új felhőkarcolói. Újra megjelent a plakátról már jól ismert zöld bőr szerszámtartó. Mintha egy folyosón haladva elhagytam volna a várost és megérkeztem volna Spanyolországba.

Born from the hand – Kézből született

A LOEWE alagútból kiérve egyből Madridban találtam magamat az 1840-es években, amikor a bőrművesek megnyitották első üzletüket a Calle Lobo-n. A “Born from the hand” címre keresztelt terem a cég korai időszakának a történetét meséli el, hogy hogyan lett egy egyszerű bőrműhelyből világhírű divatház. 

LOEWE Crafted World – Born from the hand
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

LOEWE Crafted World – Born from the hand
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

LOEWE Crafted World – Born from the hand
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

LOEWE Crafted World – Born from the hand
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

LOEWE Crafted World – Born from the hand
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

LO-WEH-VAY

A “Born from the hand” és a “Welcome to Spain” tereket egy kék lépcsősor köti össze, ami a “LO-WEH-VAY” nevet kapta. Számomra, aki hosszú évekig élt Németországban, nagyon mulatságos és egyben kedves a történet. Enrique Loewe Roessberg egy német iparos volt, akinek a nevét gyakran rosszul ejtették ki, amikor Spanyolországba költözött. Idővel rajta ragadt a hibás spanyol kiejtés. Miközben úton voltam “Spanyolországba”, a lépcső mindkét oldaláról embereket hallottam, akik a világ minden tájáról a saját anyanyelvüknek megfelelően mondták ki az eredetileg német Loewe nevet.

LOEWE Crafted World – LO-WEH-VAY
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

Welcome to Spain – Isten hozott Spanyolországban

A “Welcome to Spain” nevű kiállítóterem filmek és hangok által repített az 1970-es évek bohém Ibizájára. Végeláthatatlan kék tenger, melynek a hullámait lágy szellő borzolja. A gondtalan szabadság illata száll a sós tengeri levegőben. Nagy kerek napszemüveg, lágyan ringó hosszú tunika, szalmakalap, kezemben az egyik LOEWE tengeri élőlények által inspirált táskája. Szinte a talpam alatt éreztem a meleg homokszemcséket. Újra felidéztem spanyol emlékeimet és kicsit úgy éreztem, otthon járok.

LOEWE Crafted World – Welcome to Spain
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

LOEWE Crafted World – Welcome to Spain
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

LOEWE Crafted World – Welcome to Spain
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

The Atelier – A műhely

Ha már otthon… Az “Atelier-be” belépve egyből megéreztem. Szemeimet becsuktam, nagy levegőt vettem és mélyen magamba szívtam az ismerős illatot. Kezemet kinyújtottam és rutinos mozdulattal megfogtam az összetéveszthetetlen anyagot. Puha volt. Ujjaim hegyével éreztem a hol rücskösebb, hol simább felületet. Ez kecske… Ez marha… Suttogtam halkan, majd lassan kinyitottam a szemeimet. A bőrök ezernyi színárnyalatban jelentek meg előttem. Szabásminták, kézi szerszámok, ragasztók, szélfestékek, cérnák. Leültem az egyik munkaasztalhoz és csak néztem az előttem elterülő munkafolyamatokat.

LOEWE Crafted World – The Atelier
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

LOEWE Crafted World – The Atelier
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

A LOEWE ikonikus absztrakt logóját, a négy egymásba fonódó “L” betűt Vicente Vela művész alkotta meg 1970-ben.
LOEWE Crafted World – The Atelier
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

LOEWE Crafted World – The Atelier
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

LOEWE Crafted World – The Atelier
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

LOEWE Crafted World – The Atelier
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

LOEWE Crafted World – The Atelier
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

LOEWE Crafted World – The Atelier
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

LOEWE Crafted World – The Atelier
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

LOEWE Crafted World – The Atelier
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

The Castle Room – A kastélyterem

A LOEWE műhelyéből csodálatos mesevilágba, a japán animék világába léptem. A Ghibli animációs filmstúdióval együttműködve a LOEWE számos divatterméket tervezett. A sanghaji kiállítás egyik legikonikusabb darabja a Mijazaki Hajao rendezésében készült A vándorló palota (ハウルの動く城 Hauru no ugoku siro) című animációs film által ihletett táska több mint 2 méteres változata. Olyan, mintha egy óriási mesefigura lépett volna be a mi világunkba. 

LOEWE Crafted World – The Castle Room
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

Fashion without limits – Divat korlátok nélkül

A sötét falakra vetített animék és Totoro szőrös hasa után vakítóan fehér térbe léptem. Akárcsak a híres agyagkatonák Xi’an-ban, itt egyforma próbababák sorakoztak a térben. Hirtelen azt se tudtam hova forduljak, legszívesebben egyszerre indultam volna el minden irányba. Amerre néztem, mindenhol valami különleges, meghökkentő, egyben művészi outfit-et fedeztem fel. Egyszerre volt divattörténet, mely Jonathan Anderson 2013 óta tartó LOEWE story-ját meséli el, és egy kortárs képzőművészeti kiállítás. 

LOEWE Crafted World – Fashion without limit
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

LOEWE Crafted World – Fashion without limit
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

LOEWE Crafted World – Fashion without limit
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

LOEWE Crafted World – Fashion without limit
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

LOEWE Crafted World – Fashion without limit
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

LOEWE Crafted World – Fashion without limit
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

United in craft – Egyesülve a mesterségben

Jonathan Anderson kreatív igazgató művészetek és kézművesség iránti szeretetét jelzi, hogy 2016-ban létrehozta a Loewe Foundation Craft Prize-t (a Loewe Alapítvány kézműves díja), mely elismeri a “kiválóságot, a művészi érdemeket és az innovációt a modern kivitelezésben”. A kiállított éves kézműves díj műalkotásai mind a kézműves mesterség szépségét és örökérvényűségét hirdették. 

LOEWE Crafted World – United in craft
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

LOEWE Crafted World – United in craft
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

LOEWE Crafted World – United in craft
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

LOEWE Crafted World – United in craft
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

Unexpected dialogues – Váratlan párbeszédek

A “Váratlan párbeszédek” rész kilenc kiállítóterme, vagy inkább meghitt szobája, még egy kis ráadás, egy extra utazás a művészetek világába mielőtt elhagynánk a LOEWE univerzumot. Inspirációk, melyek az elmúlt 10 évben hatással voltak a LOEWE divatház vezető tervezőjére és melyekből varázslatos együttműködések, különleges darabok, kollekciók születtek.

LOEWE Crafted World – Unexpected dialogues
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

LOEWE Crafted World – Unexpected dialogues
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

LOEWE Crafted World – Unexpected dialogues
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

LOEWE Crafted World – Unexpected dialogues
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

LOEWE Crafted World – Unexpected dialogues
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

LOEWE Crafted World – Unexpected dialogues
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

LOEWE Crafted World – Unexpected dialogues
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

Sanghaj 2024.

Besötétedett. Ott álltam a Shanghai Exhibition Centre teraszán és beleszippantottam a meleg nyáresti levegőbe. Még hallottam a tenger morajlását Ibiza szigetén, éreztem amint a homokszemcsék lassan végigpörögnek az ujjaim között. Kinyitottam a szememet. Az ég alja még kék volt egy kicsit, a jól ismert sanghaji felhőkarcolók békésen néztek vissza rám. Az épület két oldalán kecsesen kanyarodó lépcsősor aljában elegáns szökőkút mellett szalmából kézzel készített nagyméretű LOEWE logót pillantottam meg. A négy egymásba fonódó ikonikus “L” betű mögött felcsillant a sino-szovjet stílusú múzeumépület tetejét díszítő vörös csillag. Vállamon az új LOEWE Crafted World textiltáskámmal immár a West Nanjing Road esti platánfái alatt sétáltam hazafelé.

LOEWE Crafted World
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

LOEWE Crafted World
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Tetszik a KORINNA'S WORLD? Iratkozz fel!