More...,  Travel

Szokások és hiedelmek Kínában IV. rész – Őszközép Ünnep

Egy kicsit mintha visszarepültem volna az időben. Pasztelszínű hanfuba öltözött lányok csoportja vett körbe, kezükben sárga lampionok világítottak. Apró felkunkorított orrú selyemcipőikben tipegtek a császárok korát megidéző bazár házai között. A színes papírlámpásokon túl felnéztem az égre és megcsodáltam a tökéletesen kerek teliholdat. Mintha egy kecses női alak suhant volna át lágyan a fehéren ragyogó hatalmas égitest előtt.

Ünnepi lampionok a Yu Gardenben.
A kínaiak úgy tartják, minél magasabbra akasztják fel a lámpást, annál szerencsésebb lesz a család. Az Őszközép Ünnep remek alkalom, hogy a várost színesebbnél színesebb lampionok díszítsék.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Yu Garden – Sanghaj
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Yu Garden – Sanghaj
Fotó: @gabriel.nemeth.photograhy

Valamikor réges régen élt Kínában egy íjász, Hou Yi. Abban az időben tíz Nap világította meg a Földet. A nagy forróság miatt kiszáradtak a folyók és a termőföldek, ínség és szenvedés várt az emberekre. Hou Yi, hogy megmentse az emberiséget, ellovagolt a Kunlun hegyhez és isteni íjával kilőtt kilenc Napot az égről, egyet pedig meghagyott, hogy az fényével táplálja az életet. A hőssé vált Hou Yiből király lett és feleségül vette a szépséges Chang’E-t. Egy nap összetalálkozott Xi Wangmuval, a Nyugati Paradicsom Anyakirálynőjével, aki megajándékozta őt a halhatatlanság elixírjével. Hou Yi annyira szerette feleségét, hogy nem akarta magára hagyni evilágon, így arra kérte, hogy rejtse el a csodaitalt. Egyszer aztán, amikor Hou Yi távol volt otthonról, a Pang Meng névre hallgató egyik udvaronca belopódzott és arra kényszerítette Chang’E-t, hogy adja oda neki a halhatatlanság elixírjét. Chang’E nem akarta, hogy Pang Meng istenné válva ártson az embereknek, viszont tudta, egyedül nem győzheti le, így megitta a szérumot. Teste egyre könnyebbé vált, egyre feljebb és feljebb, egészen a Holdig repült. Halhatatlanná vált és ő lett a Hold Palotát őrző istennő. Soha többé nem térhetett vissza szeretett férjéhez. HouYi hazatérve olyan szomorú volt Chang’E elvesztése miatt, hogy szépséges felesége kedvenc ételeit és italait készítette ki a szabadba egy kis asztalra, ezzel őrízve meg az emlékét. Aznap különösen kerek és fényes volt a Hold.

A legenda szerint Chang’E nagyon magányosan érezte magát, így Yutu a Jáde Nyúl (más néven Yuetu “holdbéli nyúl”) kíséri, aki a Holdon egy fahéjfa alatt él és ő készíti a halhatatlanság elixírjét.
Kép: Internet

Minél jobban figyeltem az égen egyre feljebb kúszó teliholdat, annál biztosabb voltam benne, hogy Chang’E és a Jáde Nyúl figyelnek le rám. Gondolataim lassan visszatértek a valóságba, és újra láttam magam körül a lányokat a színes lampionokkal. De akkor hirtelen a tömegből kimagasodva ott termett Hou Yi, Chang’E és Yutu a nyúl. Vékony gólylábakon egyensúlyoztak, útjukat mesebeli tündérek kísérték. A Yu Garden közönsége hangosan éljenezve fogadta őket.

Fotó: @gabriel.nemeth.photograhy
Fotó: @gabriel.nemeth.photograhy
Fotó: @gabriel.nemeth.photograhy

Őszközép Ünnep a mai Kínában

Az Őszközép Ünnep (zhōngqiū jié, 中秋节) a holdnaptár szerinti nyolcadik hónap 15. napjára esik. A Kínai újév és Tavasz Fesztivál után a második legjelentősebb ünnep, melyet Ázsia számos országában ünnepelnek. Azt mondják a Hold ilyenkor, az Őszközép Ünnepen a legkerekebb és a legfényesebb. A kínai hagyományok szerint a telihold a családegyesítés szimbóluma. Amikor felnéznek az éjszakai égbolt királynőjére, a családjukra és a szülőföldjükre gondolnak. Akárcsak a Kínai újévkor, ilyenkor is megindulnak az emberek haza, hogy együtt ünnepelhessenek családjukkal az újraegyesülés vacsorán. A fiatalok köszöntik az idősebbeket, majd megkezdődik a finomabbnál finomabb étkek elfogyasztása. A hagyományos ünnepi ételek, mint a rák, a sertéshús és a kacsa mellett, minden család asztalán megjelennek az őszi termést kiemelő, illetve szerencsét hozó fogások, mint például az édesburgonya, a sütőtök, a dió és a pomeló. Az Őszközép Ünnep elmaradhatatlan édessége a yuèbǐng (月饼), vagyis a holdsütemény, amit a vacsora végén annyi darabra vágnak fel ahány fős a család. Tradícionálisan kerek akárcsak a Hold, de a szögletes formájú is gyakori. Tetejét a hosszúéletet és harmóniát jelentő kínai karakterek díszítik, de láthatunk virág és a holdbéli nyúl mintájával is. A több mint 3000 éves múltra visszatekintő édesség eredetileg a Holdisten tiszteletére készült. Manapság pedig nem csak egy étel, hanem egy mély kulturális hagyomány. A holdsütemény kereksége a teljességet és az összetartozást szimbolizálja. Az Őszközép Ünnep estéjén együtt eszi a család, de a rokonoknak és a barátoknak is yuèbǐng-et ajándékoznak szeretetük és jókívánságaik jeléül.

Itt az idő, hogy én is megtanuljak yuèbǐnget készíteni.
Fotó: @gabriel.nemeth.photograhy
Háromféle édes töltelékkel szeretném megtölteni a kis színes holdsüteményeimet.
Fotó: @gabriel.nemeth.photograhy
Tudtátok, hogy a @korinnas_world ott van az Instagramon is?
Fotó: @gabriel.nemeth.photograhy
A tradícionális holdsüteményt sütőben sütik aranybarnára, vörösbabpéppel, feketebabpéppel, lótuszmagpéppel töltik meg. Manapság divatos a színes Hong Kong-i stílusú sütés nélküli változat, illetve a hagyományos édes töltelékek mellett találunk sós variációkat is.
Fotó: @gabriel.nemeth.photograhy
Az első saját készítésű holdsüteményeim elkészültek.
Fotó: @gabriel.nemeth.photograhy
Az Őszközép Ünnep az év egyetlen időszaka, amikor holdsüteményt lehet vásárolni. De ahogy látjátok, mi is elkészíthetjük magunk.
Fotó: @gabriel.nemeth.photograhy

Újra a régi Sanghajban, a Yu Garden melletti bazár utcáin jártam. Kezemben az általam készített holdsüteményekkel felnéztem a felettem ringó lampionokra. Csodálatosan fényesek voltak, de mögöttük, egészen fent a magasban ott ragyogott a legfényesebb és legkerekebb égitest az éjszakai égbolton. Miközben Chang’E és a Jade Nyúl alakja alig észrevehetően átsuhant a fényben, azon gondolkodtam, vajon a szüleim is látják e őket több mint 10.000 km távolságban…

A Korinna’s World Travel, Art & More… minden kedves olvasójának és családjuknak boldog Őszközép Ünnepet kíván Kínából!

祝你和你的家人中秋节快乐!

Zhù nǐ hé nǐ de jiā rén zhōngqiū jié kuàilè!

祝你和你的家人中秋快乐
(A képen a holdsütemény tradícionális változata látható.)
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Az Őszközép Ünnep a család és a barátok ünnepe.
Fotó: @gabriel.nemeth.photograhy

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Tetszik a KORINNA'S WORLD? Iratkozz fel!