More...,  Travel

Piros lampionok, fehér telihold, ragacsos rizsgolyók – 汤圆 Tāng yuán, a Lámpás Fesztivál “védjegye”

Az elmúlt két hét olyan volt számomra, mintha karácsony lett volna. A kínai barátaimnak és tanáraimnak köszönhetően annyi kedvességet, szeretetet és ajándékot kaptam a kínai újév alkalmából, hogy el sem hittem. Intenzív időszak volt, amit nem is zárhattunk volna jobban az új év első holdhónapjának 15. napján, vagyis a Lámpás Fesztivál napján, mint egy közös ragacsos rizsgolyó készítéssel a barátainkkal. De milyen ragacsos rizsgolyóról beszélek, és miért pont ragacsos rizsgolyó?

A Kempinski The One Suits Hotel Shanghai Downtown-nak köszönhetően megismerhettem, hogyan készül a hagyományos tāng yuán, ami szinte már a Lámpás Fesztivál “védjegyévé” vált. Kína déli részén, így Sanghajban is tāng yuán (汤圆, levesgolyók”) néven ismertek a forró vízben felszolgált ragacsos rizsgolyók. Mivel a történet szerint az innen nem messze fekvő Ningboból származik ez az édesség, így Ningbo rizsgolyónak (níng bō tāng yuán, 宁波汤圆) is szokás nevezni. A speciális rizslisztből, hideg és meleg vízből gyúrt tésztát legtöbbször édes vörösbabpasztával, fekete szezámmagpasztával, tört jujubéval, földimogyorópasztával és olvasztott cukorral töltik meg.

Kempinski The One Suits Hotel Shanghai Downtown
Fotó: @korinnas_world

Fotó: @gabriel.nemeth.photography

Fotó: @gabriel.nemeth.photography

Ugyan a mi környékünkön a tāng yuán-t vízben főzik, de találkozunk sült és párolt variációkkal is. Sőt, Szecsuánban például aszalt tofuval, disznózsírban sütött zöldségekkel, sertésszívből és tüdőből készült pörkölttel töltik meg a xīn fèi tāng yuán-nak (心肺汤圆), szó szerinti fordításban “szív és tüdő rizsgolyónak” nevezett golyóbisokat. Hogy tovább fokozzák az ízeket, tálaláskor zöldhagymával, fokhagymával és paprikával szórják meg.

Észak-Kínában járva egy újabb névvel és egy újabb variációval találkozunk, ami igazából csak az elkészítés módjában különbözik az általam tanult délitől. Míg a tāng yuán tésztáját megformázzák és megtöltik, addig az északi yuán xiāo-t (元宵) a töltelékkel kezdik, majd köré szórják a rizslisztet és golyó formájúvá “rázogatják”.

Fotó: @gabriel.nemeth.photography

Fotó: @gabriel.nemeth.photography

Fotó: @gabriel.nemeth.photography

Fotó: @gabriel.nemeth.photography

Fotó: @gabriel.nemeth.photography

Fotó: @gabriel.nemeth.photography

Fotó: @gabriel.nemeth.photography

Készüljön bárhogyan is, az emberek a jó szerencse, öröm, boldogság és az édes élet reményében fogyasztják a kínai újév első teliholdjának a napján, ami egyben búcsú a téltől, a tavasz köszöntése, és a kéthetes ünnepségsorozat záró akkordja. Két héttel ezelőtt mindenki hazatért a családjához, hogy az “újraegyesülés” vacsorával köszöntsék az új évet. A Lámpás Fesztivál napján újra összegyűlnek a családok, hogy együtt csodálják meg a színes lampionok fényénél előbukkanó teliholdat az éjszakai égbolton, miközben a gömbölyű Holdra emlékeztető édes tāng yuán-t, az újraegyesülést szimbolizáló ragacsos rizsgolyót esznek.

Fotó: @gabriel.nemeth.photography

Fotó: @gabriel.nemeth.photography

Fotó: @gabriel.nemeth.photography

2 hozzászólás

  • Kárászné Tomanó Ágnes

    Nagyon szépen köszönöm ezt a rengeteg információt, amit sehol máshol nem kaphattam volna meg ilyen részletességgel, ilyen fantasztikusan könnyed, olvasmányos formában. A művészien kivitelezett fotókat is mindig csodálattal nézem.
    Soha nem jutottam el Kínába, valószínűleg már nem is fogok, de ezek az írások és képek mégis közel hozzák. Olyan dolgokat ismerhetek meg belőlük, melyeket csupán egyetlen utazás nem is nyújthatna.
    Izgatottan várom a következő írást!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Tetszik a KORINNA'S WORLD? Iratkozz fel!