More...,  Travel

Egy hosszú utazás – Valentin-nap

Bálint, illetve Valentin-nap alkalmából egy hosszú utazásra invitállak benneteket. Egy útra, ami egy kicsit más, egy kicsit személyesebb, egy kicsit bensőségesebb. Azt hiszem, 2021-ben bátran elmondhatjuk, majdnem az egész világ által legkedveltebb és legfelkapottabb ünnep a február 14-i Valentine’s Day, Valentin-nap. A legtöbb országban ez a szerelmesek napja, de van ahol a barátságot is ekkor ünneplik. Világszerte romantikus gondolatokkal megtöltött lapok milliói cserélnek gazdát, az üzleteket megrohamozzák csokoládéért és virágért. De honnan ered, mi a története ennek a szokásnak, ami a XIX. század óta egyre gyakrabban, évi egyszer ennyire lázba hozza az emberiséget?

Ugyan az angolszász országoknak köszönhetjük, hogy a szerelmesek ünnepeként elterjedt a Valentine’s Day, de valójában egészen az ókori Rómáig kell visszautaznunk, hogy megismerhessük az eredetét. Réges-régen, valamikor még a kereszténység kialakulása előtt élt Lupercus, egy farkas alakjában megjelenő istenség. Az ő kiengesztelésére minden év február 15-én, a Luperkália nevű termékenységi ünnep napján, kiválasztottak egy fiatal leányt és egy ifjú legényt, akik szinte meztelenül szaladtak végig az utcákon, kezükben egy kecskebőrből készült korbáccsal, amivel megostorozták az útjukba kerülő fiatal nőket és férfiakat. A legenda szerint ennek a pogány rítusnak tisztító hatása volt, ami gyermekáldást hozott a megkorbácsoltaknak.

A III. század végén még mindig Rómában járunk. A mendemonda szerint II. Claudius császár megtiltotta a fiatal férfiak házasságát, mert úgy tartotta, így jobb katona válik belőlük. Ezzel azonban nem mindenki értett egyet, így egy keresztény pap, Valentin, titokban megeskette a fiatal párokat az egyház szokásai szerint. A császár olyan dühbe gurult, hogy börtönbe záratta, és halálra ítélte Valentint. A történet itt még nem ér véget, hiszen Valentin összebarátkozott az egyik őrrel és annak vak leányával, akinek csodálatos módon visszaadta a látását, a hitbe vetett erejének köszönhetően. A kivégzésének a napján Valentin búcsúüzenetet küldött a leánynak, amit így írt alá: “A te Valentinod”.

Utazzunk még egy kicsit tovább az időben. 496-ban I. Gelasius pápa eltörölte a pogány Luperkália ünnepet, és február 14-ét jelölte ki Szent Bálint napjának. Azóta hosszú idő telt el, és ahogy már említettem, az angolszász országoknak köszönhetően fokozatosan “divatba” jött a szerelmesek napja, amikor is szívfacsaróan gyönyörű verseket, üzenteket, kisebb-nagyobb ajándékokat küldenek egymásnak világszerte az emberek Szent Valentin oltalma alatt.

Fotó: @gabriel.nemeth.photography és @korinnas_world

A te Valentinod, a mi Valentinünk

A különböző országokban hasonlóan, de mégis oly sokféle módon ünneplik a Valentin-napot. A modern kornak köszönhetően sokan kisebb-nagyobb utazásokkal kedveskednek szerelmüknek, az aktuális divatnak megfelelően több “a szerelem városa” címmel büszkélkedhető hotspot is kialakult. Induljunk el együtt egy közös Valentin-napi utazásra, ahol megmutatom nektek a mi személyes helyeinket, azokat, amik a mi életünk történetéhez kötődnek. Ezek a városok és országok mind a mi Valentinjeink.

Budapest a világ egyik legcsodálatosabb városa, legyen szó történelemről, kultúráról, gasztronómiáról és szórakozásról, vagy természetről. Egy város ezernyi arccal, ezernyi lehetőséggel az év minden hónapjában. Pont itt, ebben a különleges fekvésű városban, a Gerbaeud cukrászdában, a Gellért hegyet megmászva, és a Duna parti korzón a kék órában sétálva indult férjemmel a nagy közös utazásunk. Varázslatos város milliónyi apró személyes történettel. Hol is lehetne tökéletesebben eltölteni egy Valentin-napot, mint Budapesten a Vár szűk kis utcáiban kézenfogva sétálva, egy forró csoki mellett felmelegedve a februári hidegben egy kis cukrászdában, közösen végig nézni ahogy a Nap lebukik a hidak által ékesített Duna fölött, majd egy romantikus vacsora közben a jövőről álmodozva? Igen, mi pont így keltünk útra.

Fotó: @gabriel.nemeth.photography és @korinnas_world

Budapestet elhagyva egy kisebb városba, Németországba, Böblingenbe vezetett minket a mi Valentinünk, ahol megtaláltuk a saját “26 négyzetméter boldogságot”, vagyis az első közös lakásunkat. A Stuttgartól 17 km-re délre fekvő település nincs rajta a “szerelmesek városa” világtérképén, mégis, a mi nagy Valentin-napi utazásunk talán egyik legfontosabb állomása, ahol otthonra leltünk. Romantikus séta a befagyott tó körül, mesebeli színes favázas házak (Fachwerkhaus) a templomdombon elterülő óvárosban, miközben a belvárosi üzletek kirakatait ellepik a piros szivecskés díszek és virágok. Milyen jó érzés egy ilyen Valentin-napi közös séta után hazaérni, és egy szelet epres csokis sütivel a kezünkben megnézni az egyik nagy romantikus klasszikust a tévében.

Fotó: @gabriel.nemeth.photography és @korinnas_world

A TGV francia gyorsvonatnak köszönhetően Stuttgartból pár óra alatt eljuthatunk a nagybetűs “szerelem városába”, vagyis Párizsba. Be kell valljam, nem a ráruházott címe miatt került fel Párizs a mi Valentin-napi uti listánkra. Mindössze két hónapja laktam Böblingenben, amikor is hirtelen felindulásból, spontán felszálltunk a vonatra, hogy eltöltsünk egy közös hosszú hétvégét a francia fővárosban. Inkább a kalandvágy, a város felfedezése hajtott minket, mint a romantika, bár azt hiszem, a férjem szeretett volna egy picit imponálni. Séta a Szajna partján, frissen sült Crépes az Eiffel torony lábánál, shopping a Champs-Élysées széles sugárútján, délutáni múzeumlátogatás, naplemente az Eiffel torony tetején a süvítő szélben, majd bóklászás a Montmartre bohém éjszakai utcáin. Forró francia hagymaleves olvasztott sajttal a tetején egy apró étterem hátsó zugában, limonádé Amelie őrült kávézójában a színes kertitörpékkel, majd kóstoló az Opera melletti elegáns Macaron üzletben. Közös életünk első közös hétvégi kirándulására hova máshova vihetett volna minket a mi Valentinünk, mint Párizsba?

Fotó: @gabriel.nemeth.photography és @korinnas_world

Már maga az elnevezés is milyen romantikusan cseng, Júlia-Alpok, hát még a látvány. Szlovénia egyik legszebb és legkedveltebb kiránduló helye a Bledi-tó (Blejsko jezero) pont itt, ebben a mesés környezetben, havas hegycsúcsok által körbeölelve fekszik. A tó közepén lévő kis szigeten álló Mária Mennybemenetele kegyhely templomhoz több hiedelem, legenda is kötődik. Állítólag ha valaki megkongatja háromszor a harangot, akkor minden kívánsága teljesül. Mi kívántunk valamit… A másik hiedelem szerint, ha a vőlegény felviszi menyasszonyát a templomhoz vezető lépcsőn, akkor a házasságuk örökké fog tartani. A mi Valentinünk azt súgta nekünk, ha közösen, kézenfogva megmásszuk az igencsak meredek lépcsőket, és megkongatjuk a harangot, akkor a közös életünk nagy utazása örökké fog tartani. Mese volt vagy valóság? Utazzunk tovább Valentinnel!

Fotó: @gabriel.nemeth.photography és @korinnas_world

Ha város, akkor Berlin az örök szerelem. Szerelem volt első látásra, ami immár több mint 20 éve tart. Ez a különleges, színes, mindig pulzáló nagyváros az első pillanattól kezdve rabul ejtett. Jelentős történelmi múlt keveredik a kortárs modern városfejlesztéssel és életvitellel. Elegancia és urban style kontrasztja, “őrült” művészek “berlini stílusban” és a Ku’damm-on sétálgató jómódú házaspárok, graffiti, török piac, és égbe nyúló üveg felhőkarcolók. Mit is mondhatnék? Berlin az Berlin!

De hova tűnt Valentin? Talán Prenzlauer Berg egyik kávézójában nézi az ablakból az arra járó szerelmeseket, vagy a Spree partján lévő parkok egyik padján üldögél, esetleg a Berliner Philharmonie bejáratában várakozik egy szál virággal a kezében? Lehet, mindenhol ott van. Az biztos, hogy azon a hideg és borús estén a Berlin jelképévé vált Fernsehturm (berlini TV torony az Alexander Platz-on) tetején lévő kilátóban várakozott és minket nézett mosolyogva, miközben a férjem megkérte a kezemet a számomra legfontosabb városban.

Fotó: @gabriel.nemeth.photography és @korinnas_world

Valentin-nap ide, Valentin-nap oda, Tübingen a középkori óvárosával az év minden napján tökéletes hely egy romantikus sétához. A vizek városának is nevezett település Stuttgartól délre, kb. 50 km-re, a Neckar folyó partján terül el. A Valentin-napi nagy uti listánkon Tübingen előkelő helyet foglal el. A macskakővel borított, mesébe illő színes óváros favázas házai (Fachwerkhaus) között, szűk kis utcákon bóklászva érjük el a Marktplatz-ot (Fő tér, Piac tér), aminek az egyik oldalán egy 1435-ben épült, festett girlandokkal és puttókkal díszített vörös és arany színben pompázó épületet találunk. A tökéletesen restaurált Rathaus (Városháza) fa ablakai mögött valami igazán különlegesre lelhetünk. A mi Valentinünk meghallgatva a Bledi-tó közepén elsuttogott kívánságunkat, Berlin fölött szállva utat mutatott nekünk Tübingenbe, ahol az eredeti középkori, virágmotívumokkal festett, fával borított valamikori törvényhozási teremben örökre összekötöttük az életünket a férjemmel. Számunkra, ez a kis városocska a világ legromantikusabb és legszebb helye, ami a mi “szerelem városa” listánkon az első helyen áll.

Fotó: @gabriel.nemeth.photography és @korinnas_world
Az esküvői fotót készítette: Juhász Bogi fotóművész

Valentin-napi utazásunk utolsó állomásaként egy olyan távoli országot választottam, amire sokan biztosan nem gondolnátok, ha tipikus szerelmes desztinációk után kutatunk. Valentin, te mit gondolsz, hova menjünk nászútra? Csodálatos Toszkána, napos francia Riviéra, egzotikus Maldív vagy Seychelle-szigetek? Vagy esetleg egy ország, ami a monda szerint a sárkány és a tündér szerelméből született. Ébredés a Hanoi fölött narancsosan feljövő Nappal, utazás a sárkányos hajóval a Parfüm folyón a valamikori császárvárosban Hue-ban, vietnámi kávé a színes lampionok fényében pompázó sárga házak között Hoi An-ban, rákkal töltött “palacsinta” vacsora gyertyafény mellett Ho Chi Minh városban (Saigon). Hajózás a sárkányok világában a Ha Long öböl varázslatos mészkő képződményei között naplementekor, majd a hajó kabinjában ébredve napfelkeltekor. Színek, fények és árnyak, pára és felhők a Dél-Kínai tenger partján, miközben a meleg hullámok csapdossák a lábunkat. Ez mind Vietnám, egy ország, ahol a romantika új, más értelmet kap.

Fotó: @gabriel.nemeth.photography és @korinnas_world

Szent Valentin nem csak az év egy napján, február 14-én van velünk. Mindannyiunknak megvan a saját Valentinje, a története, és élete nagy “utazása”, függetlenül országoktól, kultúráktól. Mi ezzel a személyes Valentin-napi, nem tipikus “szerelemesek városa” listával szerettük volna bemutatni, hogy bárhol a világon rálelhetünk a romantikára és a szerelemre.

 Trương Đăng Dung: Csak te maradsz nekem 
 
Csak a te kezed marad nekem,
 mikor mögém sodródik ötven év.
  
 Arra születtem, hogy élnem kell,
 s mára hajam lassan elveszti színét.
 Ki tudja, mennyi év van még,
 hány hónap sodródik át fölöttem.
  
 Minden hajnalon, még egyszer,
 mikor az ajtót csukom, visszanézek,
 kint felhők szállnak az égen,
 bent a függöny a széltől meglebben.
 
 Kint az égnek boltja végtelen,
 valahol ropognak épp a fegyverek,
 valahol életet vesztenek az emberek,
 valahol úgy csuknak szemet éjjelre,
 hogy álmukban is éheznek.
  
 Csak a te kezed maradt nekem,
 végigszalad a hajamon, mielőtt a Nap felkel,
 fáradt ujjaid között
 ázalog át az idő, és lecsöppen,
 kedvesem, ami volt, elröppen.
  
 Hollók kárognak, hallom, ami messze volt, most közel.
  

 (A vietnámi költő verse Háy János fordításában olvasható.)
   

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Tetszik a KORINNA'S WORLD? Iratkozz fel!