Photo Gallery

PHOTO GALLERY – Pekingi kacsa, dumpling és skorpiók. Food Tour Pekingben

Ki ne ismerne legalább egy kínai büfét Budapest utcáin sétálva? Ragacsos mézes puha csirke, zöldségekkel teli sült tészta, édes, bundában kisütött banán. Gyerekként szerettem, amikor hétvégenként egyszer-egyszer ilyen helyen ettünk. Más volt, izgalmas, az ízek által egy akkor még ismeretlen távoli kultúrába utazhattam. Ahogy nőttem, és egyre többet láttam a világból, egyre több “külföldi” barátom lett, lassan világossá vált, legyen szó kínai, thai, indiai, vagy akár mexikói konyháról, minden étel európaizálva, az adott ország ízlésére van formálva.

Pekingbe megérkezve alig vártam, hogy felfedezhessem az “igazi” kínai ízeket. Ugyan lépten-nyomon utcai árusokba botlunk, ahol a gyors snackekből sosincs hiány, de turistaként meglelni az irodaépületek 100. emeletén, vagy akár a lakóházak között, valahol a pincében eldugott éttermet, felér egy “mission impossible” küldetéssel. Ha pedig mégis sikerrel járunk, ott a következő akadály, hogyan kapjunk több órányi várakozás után egy asztalt, illetve hogyan válasszunk és rendeljünk a kínai nyelven megírt étlapból.

A kínai konyha sokkal összetettebb és érdekesebb, mint ahogy azt Európában megismertük. Nem csak egy tál rizsből, némi zöldségből, tofuból és húsból áll. Kóstoljuk meg együtt a híres pekingi kacsát (Peking Duck), üljünk be egy kifőzdébe egy dumplingra (tésztabatyu, gőzgombóc), vegyünk egy állat figurás nyalókát, és borzongjunk egy kicsit sült skorpiók, férgek és polipok között a Wangfujingról nyíló “snack street-en”.

“Piros villamossal a jövőbe – A modern Peking” itt olvasható.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Tetszik a KORINNA'S WORLD? Iratkozz fel!