Travel

Miért éppen Böblingen? Vagy inkább Sindelfingen?

Lehet, hogy elsőre nem sokat mond nektek Böblingen. Be kell valljam, 12 évvel ezelőtt én se tudtam semmit erről a városról. Igaz Németországba készültem a diplomám után, de nem ide. Az élet mégis erre, a számomra addig ismeretlen helyre vezetett. Valószínűleg hallottatok már sok hasonló történetet, amikor a szerelem átírja a terveinket és egy új, addig ismeretlen útra vezet minket. Hát igen… Ez történt velem is.

Na de hol is van Böblingen?

Böblingen Dél-Németország Baden Württemberg tartományában Stuttgarttól délre kb. 20km-re fekszik. Van itt egyáltalán valami látnivaló, tehetnénk fel a kérdést. Én legalábbis sokszor tettem fel magamnak ezt a kérdést a kezdetek kezdetén. Egész addigi életemet nagyvárosban, Budapesten éltem, így amikor megérkeztem ide, egy enyhe sokkot kaptam. Mit fogok én itt ebben a kisvárosban csinálni? Képzeljetek el egy közepes méretű csendes és lassú városkát, ahol az épületek szürkék, és az itt lakók többsége svábul beszél, ami a német nyelv egyik legérthetetlenebb tájszólása. ( Persze csak a bajor után. 😉 )

Elsőre látszik a városképen, hogy a II. Világháború itt is megtette a magáét. Szinte alig maradt meg valami a régi Böblingenből, az épületek nagy része viszonylag új, a háború utáni nem túl szép egyszerű, semmitmondó szögletes stílusban épült.

1943. október 7. éjjel a sűrű ködbe burkolózott város lakói nyugodt álmukat aludták az egész napos munka után a földeken és a gyümölcsösökben. Éjfél környékén a semmiből érkezett meg az az égi csapás, ami fél óra alatt pusztította el az akkori óvárost, ezzel kötelezve Böblingent egy új élet, egy új város kialakítására, felépítésére.

Ilyen stratégiailag fontos város lett volna Böblingen a háború idején? Nem. Ma már tudjuk, Stuttgart volt az eredeti célpont, de a szövetségesek eltévesztették az átláthatatlan köd miatt.

Böblingen óvárosának mai látképe. A templomot és a klasszikus német favázas házakat a háború után mind újra kellett építeni.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

Böblingen, a város ahol én élek.

Böblingen ma egy rohamos tempóban fejlődő ipari város, amire lassan nem mondható a “kisváros” jelző. 12 év alatt én is megtaláltam a helyemet, az új életemet a városban. Rájöttem, hogy igen, vannak itt érdekes dolgok, igen, vannak itt szép és szerethető helyek és igen, talán már a helyi svábok sem annyira mufurcak ha ismerik az embert. De mi van itt, amitől ilyen gyors tempóban nő a város, új házak és utak épülnek, új munkahelyek jönnek létre és egyre multicultibbá válik a lakosság? Valószínűleg nem a helyi sörkészítők ( Schönbuch Brau ) és almatermelők miatt neveztem Böblingent iparvárosnak.

Egy hatalmas napról napra növő szürke beton és üveg óriás terül el közvetlenül a város határában, összekötve Böblingent Sindelfingennel. Már messziről látni a két égbe nyúló karját amiben ott forog a jel. A JEL, amit mindenki ismer.

Sindelfingen, a csillag városa.

Az ezüst csillag amit mindenki ismer. Gondolom sokan közületek most kaptak a fejükhöz, “hát persze, Sindelfingen!”. Igen, jól gondoljátok. Sindelfingen az otthona a világ egyik legnagyobb autó vállalatának a Mercedes Benz-nek. Hivatalosan még Daimler AG. a neve, de már nem sokáig. A Mercedes gyár meghatározza a két város lakóinak a minden napjait. Bármerre járunk Böblingenben és Sindelfingenben, mindenhonnan látszik a gyár, bárkivel találkozunk az utcán, szinte mindenki ott dolgozik és sokan vezetnek Mercedest. A gyár hosszú kerítéssel van körbe véve, kifele nem sok minden látszik. Odabent titkos munka folyik. A designerek által papírra vetett első rajzoktól számítva akár 4-5 év is eltelik mire legurul az első kész autó a futószalagról. Sok ember jól összehangolt munkájának az eredménye egy kész autó.

A csillag amit mindenki ismer.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

Minden alkalommal nagy élmény számomra, amikor a már majdnem kész, de még tesztelés alatt álló lefóliázott Mercedeseket látom az utcán a normál hétköznapi forgalomban. Egyszerre néznek ki viccesen és titokzatosan. Egyszerűen szeretem a látványt.

Miért éppen Böblingen? Miért éppen Sindelfingen?

El kell hogy áruljam, mint sok más böblingeni és sindelfingeni lakónak, nekem is van kötődésem a gyárhoz. Én ugyan nem a Mercedesnél dolgozom és nem is vezetek Mercedest, de emiatt jöttem 12 évvel ezelőtt ebbe a számomra akkor még ismeretlen városba. Ez az a bizonyos szerelem amiről a bejegyzésem legelején írtam. Büszke vagyok arra, hogy a férjem a Daimler első magyar származású exterior designere.

Minden reggel ezen a hídon megy munkába a férjem.
A hátam mögött a Mercedes gyár és a design stúdió látható.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

Ennyi év után elmondhatom, hogy megszerettem ezt a “kis- nagyvárost” és örömmel ajánlom az erre járóknak, hogy szánjanak egy kis időt, egy rövid hétvégét Böblingenre és Sindelfingenre. Az autórajongóknak egy “must have” program meglátogatni a gyárat, de aki eredeti német favázas házakat szeretne látni, vagy megenni egy jó sváb Spätzlet és legurítani mellé egy korsóval a helyi Schönbuch sörből, az is jó helyen jár itt.

HERZLICH WILLKOMMEN IN BÖBLINGEN – SINDELFINGEN!

TOP 10 BÖBLINGEN ÉS SINDELFINGEN

1. Gyárlátogatás a Mercedesnél.

2. Séta Sindelfingen óvárosában. Fedezd fel a régi hangulatos szűk utcácskákat az eredeti német favázas házakkal.

3. Séta a Motorworldben és egy finom kávé süteménnyel az Emil Café-ban.

4. Csülök, Käsespätzle és a helyi sör Oktoberfest hangulattal megspékelve a Schönbuch Bräu Brauhaus-ban.

5. Séta a böblingeni tó körül. Ha van kedved, még csónakázhatsz is a tavon.

6. Flammkuchen, vagy csak egy jó jeges kávé a böblingeni tó partján a Bootshaus-ban.

7. Fedezd fel a Schloßberg Ring-et és a megmaradt böblingeni óvárost a Schloßberg-en. Innen ráláthatsz az egész Mercedes gyárra is.

8. Gyárlátogatás a helyi sörfőzdében a Schönbuch Braumanufaktur-ban. A látogatás végén természetesen sörkóstolóval.

9. Ha az igazi sváb ízekre vágysz, akkor irány a Restaurant Reussenstein vagy a Platzhirsch Böblingenben.

10. Ha inkább Sindelfingenben kóstolnád meg a kiadós sváb konyhát, akkor az Altstadtlokal Funzel-ben van a helyed közvetlenül az óváros szívében.

Gyárlátogatás a Mercedesnél.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Séta Sindelfingen óvárosában.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
A Motorworld a tökéletes hely minden autót imádó számára.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Séta a böblingeni tó körül.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography
Igyunk meg egy pohár hideg Schönbuch sört a böblingeni tó partján a Bootshausban.
Fotó: @gabriel.nemeth.photography

Szeretnél még több fotót látni? Kattints ide: PHOTO GALLERY – A csillag városa, Sindelfingen és PHOTO GALLERY – Miért éppen Böblingen?

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Tetszik a KORINNA'S WORLD? Iratkozz fel!