Travel

Ég és föld – Serres és Thessaloniki

Na de hol vagyok? Görögországban vagy Macedóniában?

Július utolsó napján dél körül landoltam Thessaloniki apró repterén. A repülőből kilépve vakító nap simította végig az arcomat és forró szél borzolta össze a hajamat. Nem először szálltam ki ennek a vidéknek a repterén, így már nem lepődtem meg a viszonylag kis méretű, Makedónia feliratú épületen. Minden alkalommal nevetés fog el amikor visszagondolok a sok évvel ezelőtti első landolásra és zavarra. Na de hol vagyok? Görögországban vagy Macedóniában?

Érkezés Thessalonikibe, Görögország északi tartományának Makedóniának a repterére.
Fotó: @korinnas_world

Görögország északi tartományát Makedóniának hívják. Nem összekeverendő a szomszédos országgal Macedóniával, aminek szintén van saját reptere Szkopjéban. Biztosan hallottatok már a hosszú évek óta folyó névváltoztatási vitáról a két ország között.

Az 1991-ben Jugoszláviától függetlenné vált kis ország szerette volna magáénak tudni a “Macedónia” nevet, amit a görög történelemre, múltra és kultúrára hivatkozó Görögország a név hasonlósága miatt nem támogatott. Ennek a névvitának 2019. februárjában lett vége, amikor is Macedónia Volt Jugoszláv Köztáraság lakói és a világ is elfogadta az új nevet, vagyis az Észak-macedón Köztársaságot.

Na de térjünk vissza Thessalonikibe, az északi görög Makedónia tartományba…

Kanyargós út Thessalonikiből Serresbe

Aznapi utam még közel sem ért véget, hiszen Thessaloniki nem a végállomás volt. Egy kisbuszban ülve kanyarogtam a hegyek között a kb. 80km-re északra található városba, Serresbe. 

Serres nem egy turisták által ismert és látogatott görög város. Serres egy teljesen normális hétköznapi város, ahol csoda számba megy a külföldi látogató. Az ott élő emberek kedvesek, mosolygósak és segítőkészek. Nem beszélnek angolul, csak görögül, de amikor megtudják hogy te egy másik országból érkeztél és “oúngros” (magyar) vagy, boldogan kínálnak meg egy Freddo Capuccinóval.

Gondolom, most azt kérdezitek hogy én hogyan kerültem oda. 

Már említettem nektek, hogy a táncnak köszönhetően megnyílt előttem a világ. Most is táncosként voltam úton. Idén 4. alkalommal vehettem részt Görögország egyik legnagyobb táncfesztiválján. A Cairo By Night orientális táncfesztivál minden év augusztusában kerül megrendezésre Serresben egy csodálatos wellness hotelban, a 4 csillagos Elpida Resort & Spa-ban. Fesztivállal és fesztivál nékül is csak ajánlani tudom a hotelt és a várost is.

Elpida Resort & Spa Serresben
Fotó: @korinnas_world

Serres a görög város, ahol ritka a külföldi turista mint a fehér holló

Serres központja pár perces sétával vagy egy rövid taxizással érhető el a hotelből. Én személy szerint szeretek lesétálni. Egy kanyargós, meredek út vezet a főtérig. Imádok megpihenni a padon a “hangos” fa alatt, amin ezernyi kabóca ciripel. Szeretem megfigyelni amint a kanyarban lévő kis templom előtt háromszor keresztet vetnek az arra járó gyalogosok és autósok is. Apró kertes házak, olajfák, leanderek és rózsák között vezet az út. A házak közben egyre nagyobbak és egyre városiasabbak lesznek. 

Szeretek itt megpihenni a fák alatt egy padon, nézni a hegyeket és az embereket.
Fotó: @korinnas_world

Ez nem véletlen, hiszen Serres nem egy kis falu. A már Kr.e. 5. században Siris néven itt állt város, ma Makedónia tartomány második legnagyobb városa Thessaloniki után.

Minden megtalálható, amire egy mai modern város lakóinak szüksége van. Mégis minden annyira görög. A tipikus mediterrán házak és antik emlékek között görög divatbutikok, görög kozmetikumok, görög háztartási kellékek, görög élelmiszer és görög kávézók húzódnak meg minden mennyiségben. Az élet itt sokkal lassabb, mindig van idő beülni egy forró augusztusi napon a kávéházba beszélgetni és meginni egy jeges kávét. 

Én ugyan nem vagyok egy nagy kávé ivó, de görögországi tartózkodásaim alatt sose telik el egy nap sem egy finom édes Freddo Capuccino nélkül. 

A kihagyhatatlan Freddo Capuccino egy serresi kávéházban.
Fotó: @korinnas_world

Vissza Thessalonikibe, a görögösen kaotikus eklektikába

Thessaloniki repterére ugyanazon a hegyek között kanyargó autópályán érkeztem, amin hat nappal korábban Serres felé tartottam. Kezemben a már jól bevált Freddo Capuccinoval, 2 bőrönddel és egy hátizsákkal felnyomakodtam a csordulásig tömött város felé tartó autóbuszra. A város központba vezető hosszú egyenes utat már jól ismerem, mégis minden alkalommal izgalommal tölt el a buszozás. A kopár reptéri út lassan bontakozik ki egy nagyvárossá. 

Thessaloniki Görögország második legnagyobb városa és kikötője. Egy igazi zsúfolt, nyüzsgő, kicsit görögösen kaotikus város. Olyan szerethetően rendetlen. 

Művészként nem tudok betelni a különböző történelmi, művészettörténeti korok keveredésével az egész városban. Egyszerre vannak jelen a római kor, a bizánci és a török idők, a XX. század építészete és a mai kor graffitijei. Ez mind jól megfér egymás mellett, ezáltal egy nagyon különleges városképet alkotva. Akármerre indulunk el, biztos hogy pár méter séta után belebotlunk egy romba, egy ókori emlékbe vagy egy apró görög keleti templomba. És ez mind “csak úgy” ott van ebben a nagy, folyamatosan pörgő városban. Imádom ezt az eklektikát.

Akármerre indulunk el, biztos hogy pár méter séta után belebotlunk egy romba, egy ókori emlékbe…
Fotó: @korinnas_world

Az elegánstól a hétköznapiig, vagyis Thessaloniki a “Shopping Queen”-ek paradicsoma

Thessaloniki belvárosát három párhuzamos széles út osztja fel. A tengerparti sétányon és az Aristoteles téren luxus lakások, szállodák, designer szalonok, kávézók és éttermek nyílnak a nagy kékségre. Itt látható a város egyik jelképe is, a Fehér torony. Sétáljunk végig naplementekor az Aristoteles tértől a Fehér toronyig, üljünk le kezünkben egy sült kukoricával és élvezzük a tenger szépségét, a hajókat és a város fölött leszálló repülőgépeket.

Üljünk le egy pillanatra és szívjuk magunkba a friss tengeri levegőt.
Fotó: korinnas_world

Egy utcával feljebb megismerhetjük a város egy másik arcát. Itt szembesülünk azzal, hogy a kereskedelem ezen a helyen hosszú múltra tekint vissza. Bármerre is induljunk el a Tsimiski utcán, amerre a szem ellát üzletek sorakoznak. Mindenhol ruhák és cipők. A görög divat nagyon nőies és színes. Ha szereted a divatot és szeretsz shoppingolni, akkor Thessaloniki (meg egész Görögország) maga a “Shopping Queen”-ek paradicsoma. Itt még létezik a görög divatipar, így szinte minden termék “Made in Greece”. Ennek köszönhetően divatos, különleges szabású, jó minőségű és megfizethető ruhákat és cipőket találhatsz. Görögországot még nem lepték el a bevásárlóközpontok. Utcára nyíló szebbnél szebb butikok és kedves, szakmájukat szerető és értő eladók várják a vásárlókat. 

A harmadik nagy út a tengertől számítva az Egnatia. Szintén egy nyüzsgő, soha nem alvó része a városnak, ahol az egyszerűbb üzletek és egy piac található. Ha időnk engedi térjünk be ide és csodáljuk meg a tenger sokszínű kínálatát a halárusoknál, kukkantsunk be a hentesekhez, kóstoljuk meg a hatalmas mézédes őszibarackot a gyümölcsárusoknál és vásároljunk az ezernyi féle friss helyi olívabogyóból.

Piac az Egnatia utcán. Ha időnk engedi térjünk be ide.
Fotó: korinnas_world

Ég és föld…

Serres és Thessaloniki két különböző város hangulatát és dinamikáját tekintve. Az egyik egy kicsit lassú, a minden napjait élő igazi görög város, a másik egy folyamatosan ébren lévő pulzáló, ugyanakkor a történelmi és vallási emlékeihez ragaszkodó modern city. Serresben mindig csodálkozva kérdeznek meg az ott élők hogy mit keresek turistaként pont ott, míg Thessalonikiben hatalmas szemekkel néznek rám, amikor a feltett kérdésre, “Csak Thessalonikit látogatja meg?” azt felelem, “Nem, Serresben is voltam”.

Én szeretem mind a kettőt és szívesen térek vissza évről évre táncolni, sétálni, shoppingolni vagy csak egyszerűen ücsörögni valahol egy kávéházban a Freddo Capuccinom mellett.

A reptérre újra megérkezve a taxisofőr így köszönt el tőlem: “See you 5th time again in Thessaloniki!”

TOP 10 SERRES ÉS THESSALONIKI

1. Landolás után igyál meg egy finom és frissítő Freddo Capuccinot az Everestnél a reptéren. A nagy melegben nagyon jól fog esni.

2. Szállás Serresben az Elpida Resort & Spa-ban. Itt biztosan kipihenheted az utazás fáradalmait. (www.elpidahotel.eu)

3. Sétálj le a hotelből Serres központjába. Rengeteg hangulatos kockás terítős kis vendéglő várja a vendégeket igazi ízletes helyi specialitásokkal és görög vendégszeretettel.

4. Miután körbe jártad Serrest, húzodj vissza a délutáni nagy melegben a főtér körül lévő kávéházak egyikébe. Élvezd a sziesztát a helyiekkel együtt.

5. Sétálj fel sötétedéskor a Citadellához. A hangulatos bárban egy finom cocktail mellett élvezheted a kilátást fentről a kivilágított Serresre.

6. Szállás a Minerva Palace Hotelban Thessalonikiben.  Gyönyörű belterek, kedves személyzet és finom reggeli várja a vendégeket a központi helyen lévő hotelban. (www.minervapremier.gr)

7. Próbáld ki Thessalonikiben a street foodot. Legyen az gyros pitában, perec vagy sült kukorica, minden friss és finom.

8. Shoppingolj! Az én kedvenc görög butikjaim a BSB és a Kellys.

9. Indulj el az Egnatia utcán a Rotundáig, igyál meg egy Freddo Capuccinot a trendi Mikel Coffee Company teraszán, majd sétálj le a történelmi romokkal teli utcán a tengerpartra a Fehér toronyig. Ez az egyik kedvenc utcám, itt érezheted át igazán a város eklektikáját.

10. Hagyjál időt magadnak az ücsörgésre. Legyen az egy kis kiülő ahol a helyiekkel jégkását iszol, egy halétterem a tengerparti sétányon, egy pad az Aristoteles téren, vagy csak egy kis árnyék az egyik rom vagy templom tövében… Élvezd és érezd át a helyi görög lifestyle-t.

Serresben minden kis utcában hangulatos vendéglők várják a vendégeket.
Fotó: @korinnas_world
Leanderek között vezet az út Serres központjába.
Fotó: @korinnas_world
Serresi utcakép. Közeleg a szieszta idő.
Fotó: @korinnas_world
Kilátás az esti Thessalonikire a Minerva Premier Hotelban lévő szobánk erkélyéről.
Fotó: @korinnas_world
Minerva Premier Hotel Thessalonikiben
Fotó: @korinnas_world
Indul a nap… A szerethető rendetlenség.
Fotó: @korinnas_world
Szeretem a sok növényt a városban, és a történelmi és vallási emlékek tiszteletét.
Fotó: @korinnas_world
Igyunk meg egy hűsítő jégkását a helyiekkel.
Fotó: @korinnas_world
Street art Thessaloniki utcáin.
Fotó: @korinnas_world
Sétáljunk, vagy guruljunk le a tengerhez az Aristoteles térre.
Fotó: @korinnas_world
Próbáljuk ki a street foodot. Nagyon finom.
Fotó: @korinnas_world

Szeretnél még több fotót látni? Kattints ide: PHOTO GALLERY – Serres a hamisítatlan görög városka és Thessaloniki a nyüzsgő kikötőváros

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Tetszik a KORINNA'S WORLD? Iratkozz fel!